Zavřít reklamu

Apple-in-ChinaZastavení služeb iBook Store a iTunes Movies v Číně, by podle předního odborníka na globální politická rizika, mohlo být prvním krokem k zákazu Applu v zemi. Čína se již pro Apple stala druhým největším trhem z hlediska tržeb, brzy by se však výrobce iPhonů mohl dočkat zákazu v zemi, stejně jako Facebook, kvůli jeho strategii soukromí, která se stala terčem vládních orgánů. „Je velmi pravděpodobné, že nebude a já bych byl velmi překvapen, pokud by měl Apple třeba za pět let přístup k čínským zákazníkům,“ říká Ian Bremmer, zakladatel Eurasia Group.

iTunes a Apple Music byly v Číně spuštěny před šesti měsíci, vláda však nyní rozhodla o zastavení služeb iBook Store a iTunes Movies. Čína je pro Apple klíčovým trhem, který upevnil naděje na růst prodeje iPhonů v zemi, nicméně Bremmer naznačuje, že Apple možná bude muset změnit svou strategii, chce-li uspět tam, kde selhalo mnoho západních technologických firem. „Buď Apple bude muset změnit svůj model, což si myslím, že se nechystá udělat, nebo budou mít velký problém získat přístup k čínskému spotřebiteli,„tvrdí Bremmer.

Apple již učinil řadu ústupků čínské vládě. V roce 2014 začala společnost data z iCloudu čínských zákazníků ukládat na serverech tamní společnosti China Telecom. Apple také dlouhou dobu čelil bitvě ze strany bankovních společností, které nesouhlasily se spuštěním Apple Pay v zemi. Tamní vláda taktéž zakazovala vládním institucím nakupovat produkty do Applu. I přes drobné neúspěchy se však Tim Cook i nadále soustředí na Čínu, která má největší spotřebitelský trh na světě. CEO Applu kvůli tomu podnikl také několik cest do této země, aby tak posílil vztah s vládními úředníky a také řekl, že nyní se společnost při navrhování produktů hodně ohlíží na Čínu.

apple-china_think-different

*Zdroj: cultofmac

 

Dnes nejčtenější

.