Zavřít reklamu

pageup_icon

Mnoho uživatelů, kteří si zakoupili MacBook nebo iMac, po vybalení zjistilo, že má poněkud jinou klávesnici, než na kterou byli zvyklí z počítače s operačním systémem Windows. Konkrétně na Macu chybí například klávesy End, Home, Page Up nebo Page Down. Apple nevidí důvod, proč by je měl dávat do svých klávesnic a jsou podle něj nepotřebné. Přesto ale Apple vyslyšel námitky a do systému OS X přidal klávesové kombinace, které se chovají jako klávesy End, Home, Page Up nebo Page Down. Apple si však pro nás připravil mnohem více užitečných klávesových kombinací, na které se podíváme.

Nejprve se podíváme na klávesu „Page Up„, která je jednou z klasických Windows kláves. Posune jednoduše otevřenou stránku v prohlížeči nebo okno aplikace nahoru. Na Macu dosáhneme stejné funkce stisknutím klávesy fn a následně šipky nahoru.

Klávesa „Page Down“ funguje opačně jako „Page Up“ Jednoduše řečeno, posune otevřenou stránku dolu. Na Macu dosáhneme zmiňované funkce stisknutím klávesy fn a následně šipky dolu. Posouváním stránky v prohlížeči Safari směrem dolů, můžeme také docílit pouhým stisknutím mezerníku.

klavesove_zkratky2

Klávesu „Home“ byste také na Mac klávesnici hledali marně. Jednoduše posune obrazovku na úplný začátek dokumentu. Tohoto efektu dosáhneme pomocí stisknutí klávesy fn a následně šipky doleva.

Opakem klávesy „Home“ je klávesa „End„, která naopak posune obrazovku na konec celého dokumentu nebo otevřené stránky v prohlížeči. Jak už vás jistě napadlo, efektu dosáhneme opět stisknutím klávesy fn a následně šipky doprava.

klavesove_zkratky

Řekli jsme si ty nejznámější klávesy z klávesnice Windowsu, ale Apple do OS X přidal několik dalších zajímavých zkratek, které určitě stojí za zmínku.

  • Command (⌘) – Alt – Esc = Otevře se okno Vynutit ukončení aplikací, ve kterém můžete vypnout aplikaci, která nereaguje.
  • Command (⌘) – mezerník = Otevře se hledání Spotlight
  • Command (⌘) – čárka (,) = Otevřou se předvolby aplikace, která je v popředí
  • Command (⌘) – M = Minimalizuje se okno v popředí do doku.
  • Command (⌘) – A= Vyberou se všechny položky, například ve Finderu se označí všechny soubory.

Klávesových zkratek je samozřejmě mnohem více, všechny naleznete na oficiálních stránkách Applu. Zkratky jsou dostupné na všech klávesnicích včetně Apple Wireless Keyboard. Klávesnice Apple Extended Keyboard má již ve své konstrukci klávesy Page Up a Page Down integrované, přesto bude tento trik fungovat i na ní.

keyboard-fb

Dnes nejčtenější

.