Zavřít reklamu

iPhone 6s iPhone 6s Plus iconRenomovaná analytička Katy Huberty z agentúry Morgan Stanley zverejnila svoju novú predpoveď na rok 2016 a vzhľadom k jej zameraniu sa pozrela na Apple a na to, ako by sa mu malo v budúcom roku dariť. Respektíve nedariť, pretože analytička očakáva, že počas fiškálneho roku 2016 dôjde k poklesu predajov iPhonu vôbec poprvýkrát od predstavenia prvého modelu. Očakáva pokles o 5,7% oproti fiškálnemu roku 2015, čo predstavuje 218 miliónov predaných kusov mobilov. Rovnako tak očakáva, že v kalendárnom roku bude zaznamenaný 2,9% pokles a teda Apple predá 224 miliónov telefónov od 1.1. do 31.12.2016. To zároveň predstavuje pokles oproti jej pôvodným očakávaniam. Pôvodne totiž analytička očakávala, že Apple predá 247 miliónov telefónov vo fiškálnom roku a 252 miliónov v kalendárnom roku.

Podľa nej existujú dva hlavné dôvody, prečo by malo dôjsť k poklesu. V prvom rade je to skutočnosť, že rozvinuté trhy začínajú byť nasýtené smartfónmi a tiež je to fakt, že sa iPhone predáva za vysokú cenu na dôležitých trhoch, medzi ktoré patrí aj napríklad Čína. Práve súčasná situácia v Číne totiž naznačuje, že ľudia už neoceňujú inovácie tak veľmi ako cenu. Práve vďaka schopnosti priniesť výkonný mobil za nízku cenu je dôvod, prečo dnes začína rásť popularita značiek ako je Xiaomi, Meizu alebo napríklad Huawei, ktorého mobily sú dnes na Slovensku a v ČR populárnejšie, než kedy predtým. Existuje preto pravdepodobnosť, že ak si Apple udrží súčasné ceny u svojich mobilov, v Číne a iných regiónoch sa mu počas budúceho roka nemusí dariť tak dobre ako doposiaľ, nakoľko tamojší obyvatelia (a tých je viac ako 1,3 miliardy) dajú prednosť lokálnym, lacnejším značkám.

Že budú predaje iPhonov klesať, predpokladá aj Ming-Chi Kuo, renomovaný analytik, ktorý však očakáva, že k poklesu dôjde hlavne kvôli vianočnej sezóne, po ktorej už nebudú ľudia kupovať iPhony tak intenzívne. Očakáva sa ale, že 4-palcový model, ktorý má byť predstavený na jar spolu s Apple Watch 2, to môže zmeniť.

iPhone 6s Rose Gold iPhone 6s Plus Rose Gold

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.