Zavřít reklamu

Angry-BirdsHerný trh napreduje celkom rýchlo a zdá sa, že aj Angry Birds majú svoje najlepšie časy za sebou. Obľúbená arkáda si získala veľký úspech a z pôvodných tvorcov hier pre Nokie sa stalo prvé štúdio, ktoré doslova dominovalo obchodu App Store. Popularitu si však jednou hrou neudržíte (to dokázal naozaj len málokto, ako napríklad Notch s Minecraftom) a tak vznikla tona pokračovaní, spin-off titulov a dokonca sa začalo pracovať aj na filme. Skrátka, z mobilnej hry vznikol franchise, ktorý po piatich rokoch od vydania pôvodneho dielu hlási pokles ziskov.

Ako hlásia tvorcovia, tržby spoločnosti Rovio klesli o vyše 15 miliónov euro. Na poklese sa podieľa najmä tovar ako tričká, hračky alebo akčné figurky, zatiaľ čo zisk z hier narástol medziročne o 16%. Pokles popularity takéhoto tovaru s motívom Angry Birds zapríčinil, že spoločnosť za minulý rok mala tržby len 158,3 milióna euro, zatiaľ čo v roku 2013 sa mohla pochváliť čiastkou 173,5 miliónov euro. Prevádzkový zisk spoločnosti potom klesol na 10 miliónov z predošlých 36,5 miliónov a ide už o druhý pokles po sebe. V roku 2012 totiž jej prevádzkový zisk činil 76,8 miliónov euro. CEO Pekka Rantala však vraví, že v roku 2015 sa spoločnosť zameria na vydávanie nových hier a advertising, ktorý ju má znovu postaviť na nohy.

V minulom roku Rovio vydalo celkovo 6 nových hier, ktoré zaznamenali dokopy 600 miliónov stiahnutí a trend by mal pokračovať aj tento rok. Spoločnosť už od začiatku roka stihla vydať 2 hry, Jelly Jam a Angry Birds Stella POP!, ktorá by mala udržiavať popularitu značky Angry Birds behom prvej polovice roku. Neskôr sa o to postará celovečerný film Angry Birds, ktorý vychádza v lete a stojí za ním samotná spoločnosť.

DataLab Birds Angry Birds
*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.