Zavřít reklamu

SafariJedna z najlepších funkcií, ktorú pridal Apple do nového Safari v OS X 10.11 El Capitan, je možnosť pripnúť záložku. Pravda, inovácia to nie je, keďže to isté sa dalo spraviť už pred niekoľkými rokmi vo Firefoxe alebo Chrome, ibaže tam bol systém pripínania záložiek o niečo zložitejší, teda aspoň čo si ja pamätám z doby, kedy som ešte používal Windows. V podaní Safari na Macu je to ale jednoduchšie a netreba hľadať žiadne skyté nastavenia. Predsa len sa ale môže stať, že o funkcií neviete, konieckoncov ide o novú funkciu a niektorí z vás si mohli kúpiť svoj prvý Mac len v uplynulých týždňoch. Práve preto si myslím, že by vás mohol zaujať tento užitočný tip – Ako pripnúť otvorenú kartu v Safari.

V prípade Safari je to celkom jednoduché. Stačí totiž, aby ste chytili otvorenú kartu a ťahali ju celý čas doľava do doby, kým sa nezmenší na drobný štvorec s ikonou vovnútri. Existuje tiež druhá alternatíva, ktorú oceníte predovšetkým v prípade, že máte otvorených niekoľko kariet naraz (štýl redakcie LsA) a chcete ukotviť stránku, ku ktorej potrebujete mať vždy prístup – v mojom prípade k Facebooku a redakčnému systému. V takom prípade existuje totiž možnosť kliknúť na záložku „pravým“ tlačidlom – ak používate MacBook, potom na novších modeloch ho aktivujete kliknutím dvomi prstami, na starších modeloch potom stlačením Ctrl+klik. V novej ponuke už len kliknete na Ukotviť tab, čím ho ukotvíte.

Ukotvené záložky môžete pochopiteľne kedykoľvek odkotviť. To môžete spraviť podobne ako pri ukotvovaní – buď ukotvený tab presuniete medzi ostatné taby smerom doprava alebo zobrazíte ponuku pomocou pravého tlačidla a v nej kliknete na tlačidlo Zrušiť ukotvenie tabu. Výhodou je pochopiteľne aj, že záložky, ktoré máte pripnuté, sa vám otvoria aj po reštartovaní Macu alebo prehliadaču Safari.

Safari panel

Dnes nejčtenější

.