Zavřít reklamu

WindowsJe rok 2015 a technologický svet oslavuje ďalšie významné jubileum. Pred 30 rokmi totiž vtedajšia garážová firma MicroSoft začala predávať prvú verziu operačného systému Windows, ktorý začal vznikať (zhodou náhod) krátko po tom, ako Bill Gates pomáhal Stevovi Jobsovi vyvinúť kancelársky softvér pre Macintosh. A ako to dopadlo, to už vieme, Apple vtedy zažaloval Microsoft za ukradnutie designu a priateľstvo sa zmenilo v nenávisť, ktoré však platilo len medzi ľuďmi – napriek obrovskej podobe Windows 1.0 a Macintosh System 1.0 totiž Microsoft naďalej predával kancelársku sadu Office pre Apple, čím si v tej dobe vybudoval pozíciu neohrozeného lídra na trhu s podobným softvérom (a vidíme to aj dnes, kedy Office pozná každý a máme ho aj na mobiloch).

Operačný systém od Microsoftu však ponúkol niekoľko odlišností, ktoré sa v tej dobe postarali o to, že popularita systému rástla. Najdôležitejšími výhodami boli cena a farebné rozhranie, zatiaľ čo Macintosh počas niekoľkých ďalších rokov poznal len čiernu a bielu. V kombinácii s vyhadzovom Steva Jobsa sa to začalo odrážať na tom, kam smeroval Apple a v roku 1998 ho dokázal zachrániť Jobs pred krachom tým, že urobil poriadok v sortimente, zo dňa na deň zlacnil niektoré produkty a začal pracovať na iMacu a iPode. Medzitým už Microsoft vydal systémy Windows 2.0, Windows 3.0, slávny Windows 3.1. Tieto systémy boli ešte stále len grafickou nadstavbou DOS-u.

Najväčšia zmena prišla neskôr: Microsoft predstavil Windows 95 s revolučným užívateľským rozhraním a novinkami ako bol napríklad internet. Na Windows stáli fronty ako na banány za socíku a nie je sa čomu čudovať: stál len 99 dolárov (a túto cenu si v základnej forme udržal viacmenej dodnes). Za ním nasledoval Windows 98, ktorý to nemal veľmi ľahké. Totiž, už na prezentácii sa objavila modrá obrazovka smrti a 98-čka bola akousi Vistou vtedajších rokov. Vlastne už vtedy Microsoft potvrdil, že história sa opakuje – v jeho prípade bohužiaľ niekoľkokrát za pár rokov. Úspešné systémy sa striedali s neúspešnými a prišiel dobrý Windows 2000, nepochopený Windows Me, nesmrteľný Windows XP a za ním Ballmerova pomsta, Vista. Potom prišli tablety a tak vznikol Windows 8, ktorý sa dal celkom dobre používať na notebooku, ako aj na tabletoch, ale na desktope nie. Microsoft sa snažil napraviť jeho meno s príchodom 8.1-čky, ktorú tento rok nahradila univerzálna 10-tka, dostupná pre PC, tablety, mobily, Xbox One, HoloLens a ďalšie produkty.

Windows 1

Dnes nejčtenější

.