Zavřít reklamu

Apple iCarŽe sa Apple venuje vývoju vlastného auta, je dnes už holý fakt. Vieme, že je to Project Titan a že na ňom pracujú tisícky bývalých zamestnancov Tesly, GM a ďalších veľkých aj malých firiem, ktoré operujú práve na automobilovom trhu. Existenciu automobilu viacmenej naznačili aj konkurenční výrobcovia a CEO, ktorí veria, že Apple s vysokou pravdepodobnosťou vyrobí vlastné auto. Nie preto, že by sa chcel pretekať s Googlom, ale preto, lebo to vyzerá ako prirodzený smer vývoja. Kto však bude vyrábať automobily pre Apple? To je jedna veľmi dôležitá otázka, nad ktorou sa dnes nikto nezamýšľa. Foxconn jeho autá vyrábať nemôže, ale existujú ďalšie možnosti. Prvá, ktorá by možno rozpútala trochu kontroverzie, je Volkswagen. Potom existuje možnosť v podobe Fiatu, ku ktorému má Apple pomerne blízko už len z princípu, že Eddy Cue je členom predstavenstva Ferrari, ktoré spadá práve pod Fiat Group. No a napokon by sa výrobcom automobilov pre Apple mohol stať…. Samsung. Ten totiž vyrába vlastné automobily v spolupráci s Renaultom už od 90-tych rokov.

No aj keby fabrika patrila niekomu inému, existuje šanca, že Samsung bude nejakým spôsobom zarábať na svojom konkurentovi aj na trhu automobilov. Spoločnosť by totiž mohla byť jedným z niekoľkých potenciálnych výrobcov procesorov, ktoré budú mať na starosti beh autonómneho rozhrania. Iným výrobcom by mohla byť Nvidia, ktorá vstúpila na trh už pred nejakým časom a ktorej Apple behom tohto mesiaca prevzal manažéra zodpovedného za vývoj deep-learning u systému Nvidia Drive PX. O výrobu čipov potrebného pre beh softvérovej časti automobilu by sa tiež mohol postarať Mediatek alebo Qualcomm, ktorí patria medzi ďalších veľkých výrobcov a potenciálnych kandidátov, ktorí by mohli spĺňať požiadavky Applu.

O interiér vozidla by sa mohli postarať značky, ktoré môžete veľmi dobre poznať. Menovite by výrobu interiérových prvkov, vrátane autonómnej jednotky, mohli mať na starosti firmy Continental, Bosch alebo Frimo. Prvá menovaná má k svetu elektromobilov bližšie, než ste si mysleli – dodáva totiž systémy pre Teslu, ktoré zabezpečujú autonómne chovanie bŕzd, ovládania aj akcelerácie. Bosch myslím, že netreba nikomu predstavovať, jeho výrobky nájdete v takmer každom aute na svete. Dokonca má na starosti funkciu autopilota pre Teslu a momentálne vyvíja vlastný samoriadiaci hardvér. Exteriér vozidla by mohol byť vyrábaný piatimi spoločnosťami, Roush, Delphi, Edison2, Atieva a Renovo Motors. Posledný zmieňovaný zaujme najmä skutočnsoťou, že v uplynulom období začal spolupracovať s inžiniermi zo Stanfordovej univerzity na autonómnej elektrickej verzii DeLorean DMC-12, ktorý môžete poznať z Back to the Future. Ibaže tento necestoval v čase, ale dokázal sám driftovať a točiť sa v kruhu. Roush pre zmenu poskladal exteriér samoriadiaceho vozidla od Googlu.

Napokon tu máme už len firmy Mobileye, Velodyne, Valeo a Quanergy, ktoré by mohli mať na starosti kamery a Lidary, ktoré zohrávajú pri autonómnyh vozidlách celkom dôležitú rolu. Kamery same o sebe umožňujú autu vidieť, čo je okolo neho a podľa toho vie auto jazdiť tak, aby nedochádzalo k problémom. Posledná trojica dodávateľov, Cruise, Zoox a nuTonomy by mali na starosti retrofitting, čiže modernizáciu niektorých častí vozidla oproti tomu, na ktorého báze Apple pôvodne svoje auto vytvoril.

Re/code Apple Self-Driving Car

*Zdroj: Re/code

Dnes nejčtenější

.