Zavřít reklamu

apple-soudApple napokon prehral spor proti výskumnej nadácii Wisconsinskej univerzity. Tá ho už začiatkom roku obvinila za porušenie patentu u svojich procesorov A7, A8 a A8X, ktoré sa nachádzajú v iPhone 6 a starších zariadeniach. Ukázalo sa totiž, že Apple porušil patent vedome v domnení, že už nie je platný, vzhľadom k tomu že technológia, ktorú chráni, bola patentovaná ešte v roku 1998. Na jednu stranu sa nedivíme že mohlo dôjsť k chybe, Apple zvykne chrániť svoje patenty len 15 rokov, avšak maximálna dĺžka platnosti patentu je 20 rokov, po ktoré ich má očividne chránená aj univerzita, ktorá danú technológiu vymyslela. Čiže nie je divu, že univerzita čerstvo obvinila Apple aj za to, že rovnaký patent porušuje aj u iPhone 6s a iPhone 6s Plus, keďže v dobe ich vývoja ešte nebol vynesený rozsudok a Apple sa hájil so slovami, že patent by nemal byť platný. Očividne bol a preto Apple pravdepodobne zaplatí univerzite pokutu vo výške 234 miliónov dolárov.

Pôvodne sa však hovorilo o čiastke niekoľkonásobne vyššej a nebolo vylúčené, že Apple zaplatí za porušenie patentu až 862 miliónov dolárov. Spoločnosť napokon dostala za porušenie patentu nižšiu pokutu, ale je možné, že sa voči rozhodnutiu odvolá. To isté by potom mohla spoločnosť spraviť aj v prípade, že súd rozhodne, aby Apple zaplatil pokutu za porušenie rovnakého patentu aj u iPhone 6s. Verdikt univerzitu potešil, keďže podľa jej slov je dôležité, aby boli objavy chránené. Apple sa naopak k rozhodnutiu nevyjadril. Spoločnosť ale argumentovala, že pokuta, spomínaných 234 miliónov dolárov je vysoká. Vadí jej, že čiastka predstavuje viac ako 14 centov (3 Kč) za každý predaný iPhone, ktorý porušuje patent. Podľa právnikov kalifornskej spoločnosti by mala univerzita dostať za každý iPhone menej, 7 centov.

Univerzita žalovala kvôli rovnakému patentu v minulosti aj Intel. Ten išiel pred súd v roku 2008, avšak inštitúcie sa dohodli na 110 miliónoch.

Apple money

*Zdroj: Reuters

 

Dnes nejčtenější

.