Zavřít reklamu

iMac with Retina 4K DisplayIba málokedy sa stane, že by Apple pustil médiá za zatvorené dvere a ukázal im niečo zo zákulisia z prípravy budúcich produktov. Ak sa to ale stane, tak na to má spoločnosť nejaký dôvod a prvýkrát, čo mohla široká verejnosť nahliadnuť do testovacieho strediska Applu, to bolo minulý rok. Vtedy totiž spoločnosť v reakcii na aféru Bendgate ukázala, ako testuje svoje zariadenia a zabezpečuje, aby sa tenké veci nedali len tak ohnúť. Neskôr sme potom mohli vidieť „telocvičňu“, kde spoločnosť sledovala výkony športovcov a zdokonalovala fitnes funkcie u Apple Watch. No a najnovšie teraz Apple privítal vo svojom stredisku magazín Medium, ktorý mal možnosť vidieť, ako prebiehal vývoj nových iMacov a príslušenstva k nemu, pomenovaného ako Magic Mouse 2, Magic Trackpad 2 a Magic Keyboard.

Ako inak, Apple vyzdvihol, že pri vývoji nových produktov dbal na každý jeden aspekt a inžinieri prejavili priam „fanatický“ výkon pri navrhovaní nového iMacu a príslušenstva k nemu. Samotná myšlienka Magic Mouse 2 sa zrodila preto, lebo pracovníkom Applu vadil zvuk, aký vydávala predošlá myš pri klikaní a pohybe s ňou. Tento problém sa však podarilo vyriešiť tak, že spoločnosť zakomponovala batériu priamo do myši a inak rozmiestnila jednotlivé vnútorné súčiastky, čím sa zároveň zmenil zvuk, aký vydáva myš pri používaní. „Pri predošlej myši sme strávili veľmi veľa času navrhovaním nožičiek, materiálov, geometriou a všetko ďalšie, aby vydávala dobrý zvuk a pôsobila dobre, keď ňou pohybujete po stole. Lenže stačilo zmeniť váhu produktu a okamžite sa zmení rezonancia produktu a zrazu sú všetky tie veci, ktoré sa nám na nej páčili, preč. Už to nebolo to, čo sme chceli,“ povedal John Ternus, ktorý je viceprezidentom pre ekosystém a zvuk u Macu a iPadu.

Zaujímavo sa tiež vyjadril senior viceprezident pre marketing spoločnosti Apple, Phil Schiller, ktorý zareagoval na otázku, či je iMac ešte stále relevantný v roku 2015, obzvlášť keď spoločnosť začne čoskoro ponúkať profesionálom iné zariadenie na prácu s grafikou, iPad Pro. „Úlohou iPadu je, aby bol tak výkonný a schopný, že už nebudete potrebovať notebook. Akože, keď ho budete používať, pomyslíte si – Prečo potrebujem notebook? Môžem si sem pridať klávesnicu! Môžem robiť všetko to čo na notebooku! Úlohou notebooku je zbaviť vás potreby vlastniť a používať stolný počítač, však? Posledných 10 rokov sa mu to darilo. A pretože je desktop v poslednej rade, akú má úlohu? Jeho úlohou je ukázať, že sme sa mýlili v našom názore na to, čo je počítač a čo vie robiť. Musí robiť veci, ktoré ešte nedokázal spraviť žiadny počítač pred ním, musí byť výkonnejší a práve vďaka týmto aspektom zistíme, že potrebujeme desktop. Pretože ak by bolo jeho úlohou iba konkurovať notebookom a snažiť sa byť tenší a ľahší, tak potom nie je dôvod, aby existoval,“ povedal Phil Schiller.

Marketingový SVP Applu tak vyjadril, že každý produkt, ktorý Apple vyrába, má svoj význam a zároveň vraví, že ekosystém produktov Applu funguje ako kontinuum, kde ľudia začnú používať jeden produkt a neskôr zvyknú skúšať ďalšie produkty. Sami sme toho dôkazom, osobne som začínal na iPode, neskôr prešiel na iPhone, do školy si kúpil svoj prvý iPad a nakoniec som presedlal na MacBook. Zoznámil som sa tak s oboma systémami, iOS aj OS X. A vzhľadom k tomu, že už budúci rok Apple vydá symbolickú X-tú verziu iOS, môžeme čakať nejaké spojenie oboch systémov? To je otázka, nad ktorou sa zamýšľali viacerí a tým, že Apple predstavil iPad Pro, sa tieto špekulácie len posilnili. Phil Schiller preto na ne zareagoval: „iOS bol od svojho zrodu navrhovaný ako multi-touch systém. Nemáte tu žiadne prvky, ktoré by vyžadovali myš, ako napríklad kurzor alebo drobné ikonky, ktoré by ste nedokázali stlačiť rukou. Mac OS bol pre zmenu od prvého dňa navrhovaný pre použitie s myšou. Sú to dva svety, ktoré sa schválne odlišujú a to je dobré – môžeme totiž optimalizovať systém pre jednotlivé zariadenia najlepšie, ako to je len možné a nemusíme ich spájať do niečoho, čo by dopadlo ako najznámejší konkurent.“

iMac 4K and iMac 5k

*Zdroj: Medium

Dnes nejčtenější

.