Zavřít reklamu

Apple iCarVedení společnosti Apple se sešlo s úřadníky z DMV v Kalifornii (Department of Motor Vehicles), tedy z úřadu pro motorová vozidla, který se zabývá například homologací jednotlivých prvků vozidel. DMV vydalo oficiální informace o tom, proč se s vedeném Applu sešlo a je to skutečně velmi zajímavý důvod. Apple se totiž nechal podrobně informovat o předpisech pro autonomní motorová vozidla a požádal o přezkoumání těchto pravidel.

Mike Maletic, halvní právník společnosti Apple se sešel již během srpna letošního roku s automobilovými experty ministerstva dopravy USA s žádostí o přezkoumání předpisů pro autonomní motorová vozidla. DMV stojí za předpisy pro případné nasazení a provoz autonomních vozidel. Tato pravidla musí stanovit požadavky, které musí všichni výrobci bez vyjímky splnit, aby bylo možné jejich vozidla testovat a nechat je schválit pro provoz na veřejných komunikacích.

Vozidla musí mít také testovacího jezdce a každé vozidlo musí mít VIN čísla, poznávacíc značky a řidiče, který bude moci v případě problému zasáhnout. Předpisy vyžadují, aby jim také Apple nebo jakýkoli jiný výrobce vysvětlil, jak jsou řidiči vyškoleni a jakým způsobem mohou vozidlo ovládat v případě poruchy.

Osobně si stále myslím, že Apple nechce vyvinout vlastní vozidlo a nemá zájem prodávat vozidla jako taková, ale spíše přijít s řešením, které umožní výrobcům nasadit do svých vozidel prvky, které vozidla promění v autonomní jednotky. Apple by v případě, že se přece jen rozhodne vyrábět vlastní vozy měl pravděpodobně problém s tím, kdo bude vozidla vyrábět. Generální ředitel Daimleru se například nechal slyšet, že jeho společnost se rozhodně nestane obdobou Foxconnu pro Apple a auta vyrábět Applu nebude. Jediné co je nyní jisté je, že se Apple nějakým způsobem zajímá o autonomní vozidla, to jakým však zřejmé prozatím není a asi ještě dlouho nebude.

Apple icar
*Zdroj: patentlyapple.com

Dnes nejčtenější

.