Zavřít reklamu

Apple TV logoVyzerá to, že Apple by mohol túto jeseň konečne predstaviť zariadenie, na ktoré čakáme zhruba tak dlho ako na dialnicu do Košíc alebo na Half-Life 3. Lenže, narozdiel od mojich dvoch príkladov, Apple TV 4. generácie by mala naozaj vyjsť a najnovšia správa od serveru 9to5mac, ktorý má v Appli legitímne zdroje, to potvrdzuje. Verejnosť od novinky čaká, že prinesie podporu aplikácií a hier z App Store, hlasové ovládanie cez Siri a nakoniec aj podporu živého vysielania. Lenže čo všetko z toho bude pravda?

V prvom rade, aby Apple TV podporovala aplikácie, musela by mať plnohodnotný systém. Teraz totiž beží len na osekanej a primitívnej verzii systému, ktorého základom je iOS. Lenže nová Apple TV, vo vnútri spoločnosti známa ako prototyp J34, obsahuje plnohodnotný iOS 9, upravený pre potreby Apple TV. Spoločnosť chce navyše vydať funkčný a stabilný systém a preto sa rozhodla počkať s oznámením TV na jeseň/podzim, keďže už bude mať k dispozícii vyladenú verziu iOS pripravenú k vydaniu. To je dôvod, prečo zrušila svoj pôvodný plán, predstaviť Apple TV na WWDC.

Samotný systém bude síce podobný tomu na dnešnej Apple TV, ale prejde niekoľkými zmenami. V prvom rade by sa mal viac podobať na iOS, dočká sa wallpaperu a mal by byť podstane belší. Vlastne vyzerá podobne ako koncept na obrázku nižšie. Medzi najkľúčovejšie novinky patrí Siri, Proactive Assistant a samozrejme to, na čo všetci čakáme – SDK na aplikácie. Samotné SDK by malo byť určené predovšetkým pre káblové spoločnosti, pretože Apple chce, aby sa aplikácie sústredili predovšetkým na video. Výhodou je, že televízne spoločnosti odteraz budú môcť same vydávať svoje aplikácie / stanive pre Apple TV, čo doteraz nemohli. Zároveň to znamená, že svoju aplikáciu bude môcť vydať aj napríklad Nova, Markíza alebo JOJ. Inými slovami, konečne viac obsahu pre čechov a slovákov. Či sa podarí presadiť Apple TV aj medzi hernými vývojármi, je zatiaľ vo hviezdach.

Apple TV iOS 9

Hardvér novej Apple TV je na to ale stavaný. Na druhú stranu nečakajte, že tu budete hrať Metro 2033 alebo Tom Clancy Splinter Cell. Čakajte skôr arkádovky na spôsob Angry Birds. Napriek tomu bude ale hardvér novej Apple TV naozaj slušný. Podľa všetkého sa bude jednať o dvojjadrový čip A8, ktorý debutoval v iPhone 6. Prechod na 64-bitovú architektúru a dve jadrá ocenia práve vývojári, ktorí budú chcieť vytvárať graficky náročnejšie hry. Pre predstavu, hry na Apple TV by mohli vyzerať podobne ako na iPhone 6 Plus a to kvôli Full HD rozlíšeniu. Otázna je veľkosť RAM, ktorá bude doprevádzať procesor, no zdá sa, že Apple použije svoju konzervatívnu kapacitu 1GB. A keď už sme pri gigabajtoch, novinka bude mať aspoň 32GB pamäť a je možné, že budú k dispozícii viaceré pamäťové verzie presne tak, ako to očakávame aj my. Súčasný model obsahuje 8GB úložisko, ktoré nie je užívateľovi prístupné a používa sa len na cache a ako priestor, na ktorom je uložený operačný systém.

appletvtouch_5

 

Zmenou prejde aj diaľkový ovládač. Ten prejde drastickou zmenou a bude mať viac funkcií. V prvom rade bude mať dotykovú plochu a bude podporovať gestá, čo potvrdil viacmenej aj samotný Apple v jednej z posledných beta verzií OS X El Capitan, kde sa táto informácia ukrývala v jednom z interných súborov. Ovládač by mal tiež obsahovať novšie spracovanie tlačidiel, bude mať odlišný vzhľad a nakoniec môže byť spätne kompatibilný so starším hardvérom, keďže okrem Bluetooth antény obsahuje aj infračervený senzor. Čerešničkou navrch je, že ovládač by mal disponovať mikrofónom, čo by dávalo zmysel vzhľadom k tomu, že Apple TV bude podporovať Siri a je lepšie hovoriť do ovládaču než vykrikovať na celú miestnosť len preto, aby vám Siri rozumela. Taktiež by mal obsahovať reproduktorček, podobne ako ovládač od PS4. Zaujímavé však je, že ovládač by mohol obsahovať 3.5-mm jack pre pripojenie slúchadiel pre počúvanie hudby osamote, respektíve jej streamovanie z Apple Music.

Súčasne so Siri sa bude v systéme nachádzať vylepšené vyhľadávanie Proactive Assistant, ktoré je jednou z hlavných noviniek iOS 9. Pretože existujú desiatky poskytovateľov obsahu a vývojári môžu vstavať Proactive do svojich aplikácií, je možné, že práve takto budeme hľadať filmy, ktoré budeme chcieť pozerať v Apple TV. Napríklad po zadaní mena James Bond by sa vám zobrazili automaticky všetky výsledky z iTunes Store, Netflixu alebo dokonca z Apple Music, pokiaľ si chcete vypočuť soundtrack. Lenže Apple môže s touto funkciou počkať a oznámi ju neskôr, konieckoncov teraz nie sú k dispozícii žiadne aplikácie pre Apple TV.

Apple TV 2015

Rovnako tak sa zdá, že bude odložená premiéra novej služby, ktorá by mohla užívateľov zbaviť káblovej TV a umožnila by im sledovať televízne stanice cez Apple TV. Takáto služba si vyžaduje zložitejšie rokovania a zdá sa, že tieto sú oveľa zložitejšie než rokovania s hudobnými vydavateľmi, už len z princípu že televízne stanice majú silnejšie slovo než Apple. Spoločnosť by mala predstaviť službu, ktorá bude stáť 40 dolárov mesačne a umožní ľuďom sledovať svoje najobľúbenejšie programy. Prototypy Apple TV sú však na túto funkciu pripravené, čo je pochopiteľné vzhľadom k tomu, že Apple potrebuje testovať funkciu a tiež ju potrebuje odprezentovať televíznym spoločnostiam, aby mali lepšiu predstavu o tom, čo má Apple v pláne. Služba bude spustená však najskôr budúci rok.

A nakoniec je tu jedna správa, ktorá sa dala čakať, ale toto je treba brať aspoň ako potvrdenie. Nová Apple TV sa dočká redesignu a podľa všetkého bude síce nižšia ako dnešný model, ale bude o trochu širšia. Bude sa jednať o úplne prvý redesign za posledných päť rokov. Dizajnovo je však veľmi podobný a teda netreba čakať, že by bol zlatý, sklenený alebo hliníkový. Opäť pôjde o plastové zariadenie. Spoločnosť by ho mala predstaviť po boku iPhone 6s a iPhone 6s Plus.

appletvtouch_2
*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.