Zavřít reklamu

Apple v pondělí zamítl veřejnou žádost amerického generálního prokurátora Billa Barra o odemčení iPhonů, které patřily útočníkovi z americké vojenské základny ve floridské Pensacole. V souvisejícím prohlášení cupertinská společnost popřela Barrovo nařčení z neposkytnutí dostatečné pomoci při vyšetřování, a uvedla, že reagovala na na všechny žádosti, týkající se pomoci při extrakci dat z obou telefonů.

Souvisejíci

Naše odpovědi na četné žádosti byly již od doby útoku včasné, důkladné, a neustále probíhají,“ uvádí Apple ve svém prohlášení. Firma zároveň přislíbila, že orgánům činným v trestním řízení bude i nadále poskytovat potřebnou asistenci při probíhajícím vyšetřování. Cupertinská společnost ve zmíněném prohlášení dále specifikuje počet případů, kdy v zájmu vyšetřování celé záležitosti zpřístupnila například zálohy na iCloudu, informace o příslušném uživatelském účtu nebo třeba údaje, týkající se transakcí u řady účtů, které jsou jakýmkoliv způsobem spojené se střelbou. Společnost Apple se podle nedávné zprávy v omezené míře nijak nebrání podobným žádostem.

Co ale firma nemůže udělat, je prolomení hardwarového a softwarového zašifrování iPhonu. Apple vysvětluje, že jakmile je jeho zařízení uzamčeno, nelze se k příslušným datům dostat bez úspěšného zadání hesla či číselného zámku. Teoreticky existují možnosti, jak prolomit i tuto ochranu. Patří mezi ně speciálně naprogramovaný software, jeho využití – respektive zavedení – ale podle Applu vážně ohrožuje soukromí uživatelů. Apple již minimálně od dob „kauzy San Bernardino“ trvá na tom, že neexistuje výhradně správné využití takovýchto zadních vrátek, že nástroje tohoto typu jsou snadno zneužitelné. V případě San Bernardina se nakonec FBI na poslední chvíli obrátila na nejmenovanou třetí stranu, s jejíž pomocí ochranu útočníkova smartphonu úspěšně prolomila.

Apple ve svém prohlášení uvádí, že vyšetřovatele případu Pensacola plně respektuje a neustále jim poskytuje veškeré dostupné informace. Žádost, související s druhým iPhonem útočníka z Pensacoly, obdržel Apple podle svého vyjádření až 8. ledna, a odpověděl na ni v řádu několika hodin. Prohlášení si v celém znění můžete přečíst zde.

Dnes nejčtenější

.