Zavřít reklamu

amazon-echoV poslední době se dost mluví o přechodu Siri na český jazyk. Zní to jako rozhodně zajímavá představa. Ptáte se proč začínám článek o Amazon Echo slovy o Siri? Velice prosté. Amazon Echo je chytrý reproduktor, který vás bude poslouchat a můžete se s ním pobavit, podobně jako se Siri. Vnitřní inteligence Amazon Echo se jmenuje Alexa a funguje dost podobně jako Siri, ale například pokud se Alexy zeptáte na nějakou informaci, kterou lze vyhledat na internetu, tak vám nepředloží článek, jako Siri, ale informaci vám sdělí. Tahle „featura“ zřejmě nebude fungovat na 100%, ale Amazon Echo má před sebou ještě hodně času.

Amazon Echo je 23 cm vysoký a 8,5 cm široký a z dálky může připomínat tubu na tenisáky, ale jen do chvíle, než si všimnete loga Amazon. Amazon Echo se sám připojí k Wi-Fi a nechybí ani spojení Bluetooth s vaším telefonem přes aplikaci Amazon Echo. Amazon se pyšní tím, že jejich reproduktor Echo je vlastně pořád zapnut, pořád tedy odposlouchává váš hlas, ale zaregistruje ho až v tu chvíli, kdy zazní slovo „Alexa“. Zde musí z mé strany přijít výtka a to na adresu nabíjení. Amazon Echo se vlastně nenabíjí, je vlastně zapnut permanentně, takže je lepší ho mít připojen do zásuvky pořád, trochu škoda. U jiných reproduktorů vídáme baterii a několikadenní výdrž.

amazon-echo-21

Amazon se ohání tím, že podobně jako u jiných takovýchto cloudových technologií, tak i Alexa bude postupně podstupovat všemožné aktualizace. Alexa neumí jenom vyhledat věci na internetu, ale umí i nastavit budík, zapnout minutku, připravovat nákupní lístky nebo například převyprávět aktuální dění ve světě a nezapomnělo se ani na humor, Alexa totiž umí vyprávět vtipy. Amazon se zkrátka snaží do budoucna sjednotit chytrou domácnost. Za zmínku stojí, že Amazon Echo spolupracuje s chytrými žárovkami Hue Philips a zásuvkami Wemo nebo Wink, takže pravděpodobně můžete Alexe říct, ať zapne/vypne světlo.

amazon_echo_main

Ještě se zastavím u Alexy, podobnou funkci, ať už jde o appláckou Siri, Google Now nebo rozjíždějící se Cortanu, už dávno umí mobilní telefony. A až se dostanu k ceně, zjistíte, proč zmiňuje tyto alternativy. Pravda, inteligentní hlasový asistenti z mobilů toho neumějí tolik co Alexa a Amazon Echo navíc disponuje daleko silnějšími a kvalitnějšími mikrofony. Cenovka se na americkém trhu, protože zatím se nikde jinde neprodává, zastavila na 180 dolarech. Cenovka kolem 5 000 Kč zřejmě sama o sobě není nijak monstrózní, ale nezapomeňte, že Amazon Echo je pořád reproduktor, i když má zabudovanou chytrou inteligenci. Za tu cenu zkrátka dostanete perfektně hrající reproduktor a k tomu Alexu.

Dnes nejčtenější

.