Zavřít reklamu

Health iphoneKdyž Steve Jobs představil v roce 2007 iPhone, ukázal jej jako to nejlepší možné spojení iPodu, telefonu a internetového prohlížeče. Od té chvíle uplynulo již osm let a iPhone se změnil téměř v cokoli, co vás jen napadne, stačí se podívat na aplikace v iTunes App Store. V poslední době se však čím dál tím víc začínají objevovat i skutečně velmi užitečné aplikace a to i ze zdravotnického prostředí.

Apple v iOS 8 představil HealthKit a po roce pak také na letošním WWDC oznámil, že vydává ResearchKit, který je Open Source. Právě ResearchKit by se měl stát něčím, co je v historii mobilních telefonů nevídané a nyní již víme, že se prvních aplikací dočkáme již příští rok. Magazín Scientific American informoval o trojici nových aplikací pro iPhone, které dokáží monitorovat vaše zdraví a jejich vývoj je tak daleko, že by se k lékařům měli dostat již začátkem příštího roku a k běžným lidem pak v jeho průběhu.

Aplikace mají za cíl určit, co znamená kašel pacienta, tedy zjistit, zda pacient trpí astma, zápalem plic nebo podobnou nemocí a to pomocí toho, že pacient zakašle do mikrofonu telefonu. Za touto aplikací stojí University of Queensland v Austrálii a aplikace by měla být schopna určit nejen o jaké onemocnění se jedná, ale také jak závažné je a v jaké fázi se u pacienta nachází. Aplikace pak dokáže určit nejen astma a zápal plic, ale také zánět horních cest dýchacích nebo průdušek a astma. V případě testovací skupiny pacientů jsou pak výsledky úspěšné z 90%.

University of Michigan pracuje na aplikaci Priori, která poslouží pacientům s bipolární poruchou na blížící se záchvat, který se u této nemoci označuje jako bipolární epizoda. Priori dokáže určit přicházející záchvat na základě změn v rychlosti hlasu a intonaci pacienta a upozorní tak jeho pečovatele včas na blížící se záchvat. Vzhledem k závažnosti podobných epizod, respektive záchvatů se jedná o aplikaci, která dokáže reálně zachránit život pacienta.

University of Washington se soustředí na vývoj aplikace pro diagnostiku spánkové apnoe, což je choroba, kterou trpí většinou obézní pacienti, ale není to pravidlem. Apnoe se v současné době diagnostiku speciálním zařízení v laboratořích, kde pacient musí spát. Aplikace by měla nahradit přístroje tím, že iPhone vydává pro lidské ucho neslyšitelné sonarové zvuky, které se vracejí zpět od pacienta do telefonu a ten pak dokáže pomocí speciálního algoritmu rozeznat rozdíly v dýchání a zjistí, zda pacient netrpí apnoe.

*Zdroj: scientificamerican.com

Dnes nejčtenější

.