Zavřít reklamu

BlackberryPřed pěti lety byste v korporacích jen velmi těžko hledali někoho, kdo by nepoužíval BlackBerry. Zabezpečená komunikace přes vlastní servery společnosti RIM, dnes již BlackBerry a rychlá qwerty klávesnice, která nabízela fyzická tlačítka, to byla kombinace která v korporátní sféře zkrátka fungovala. Vše bylo v pořádku, jenž pak jednoho dne někoho v největší bance na světě, největší pojišťovně, spořitelně a dalších korporacích napadlo, že by mohl začít používat iPhone od Applu, který miluje celá jeho rodina, jen on je nucen stále nosit v kapse své BlackBerry.

V ten moment se začal boj BlackBerry, ne boj proti Applu a jeho iPhonu, ale boj o přežití. Právě tento boj popisuje nová kniha Jacquie McNishe a Seana Silcoffa, která nese název Losing the Signal, tedy ztráta signálu. Velmi důležitou kapitoulou v celé knize je pak příchod iPhonu na trhu a zde je ukázka toho, co Apple způsobil.

Příchod iPhonu překvapil všechny, kteří byli v té době na trhu s mobilními telefony. Nejen, že byl iPhone neuvěřitelně odlišný od všech tehdejších konkurentů, ale krátce po svém uvedení na trh přišel s iTunes App Store, tedy s ekosystémem, který byl na iPhone přímo napojen a umožnil změnit telefon na téměř cokoli na světě, co se softwaru týká. Jeden z dřívějších CEO RIM Mike Lazarids uvedl v komentáři: „Ti chlapci jsou opravdu, ale opravdu dobří, ale i přes to se RIM nepodařilo vidět iPhone jako hrozbu, kvůli jeho nedostatku bezpečnosti a fyzické klávesnici. RIM si v tém době myslel, že to je to, co je pro zákazníky na BlackBerry nejatraktivnější.

Pokud jde o iPhone, vedoucí zaměstnanci RIM věřili, že je to telefon pro lidi, kteří se víc starají o YouTube než o bezpečnost a účinnost. Core Business zákazníci RIM oceňují bezpečné a efektivní komunikační systémy BlackBerry, které jim umožˇují přístup k internetovému obsahu ale bezpečně. To však nebyla pravda. Vedení RIM nepochopilo iPhone, nevěřili tomu, že lidé přechází na tuto platformu a ve snaze bojovat pro iPhonu se rychle spojili s Verizon a uvedli na trh BlackBerry Storm, nejhorší telefon v historii společnosti.

Storm se díky masivnímu marketingu a brutální podpoře ze strany Verizonu skvěle prodával a RIM dokázal na tu dobu prodat úctyhodný milion kusů svého dotykového telefonu. Bohužel se ukázalo, že to nebylo zrovna to nejlepší, co se jim mohlo podařit. Verizon na RIM neuvěřitelně tlačil a telefon musel být vyvinut za co nejkratší možnou dobu, což však neslo následky. Telefony nefungovaly, měly neuvěřitelné množství chyb a nešťastní zákazníci chtěli telefon vyměnit nebo vrátit. To nakonec vedlo až k tomu, že musel RIM odepsat během jediného kvartálu více než 100 milionů dolarů. Vzhledem k prodejnímu úspěchu telefonu si společnost navíc pošramotila pověst, což byl ještě větší problém než ztráta finanční hotovosti. Bývalý CEO RIM Jim Balsille uvedl: „Potýkáme se s tím kdo jsme, protože dnes už nemůžeme být tím, kdo jsme bývali a my sakra nevíme, co máme dělat.“

alicia-keys-blackberry-new-creative-director-03

*Zdroj: wsj.com

Dnes nejčtenější

.