Zavřít reklamu

dovolenkaPredpokládam, že každý už uvažoval nad najekou dovolenkou na tento rok. Ja takisto, ktorá sa už plánuje približne od januára a stále nie je finálne uzavretá. Nie je to typická dovolenka, ako sa dočítate nižšie, byť niekde 10 dní na pláži pri mori ale nakoniec využívať hotelový bazén. Vzdávam sa akéhokoľvek pohodlia a radšej si pozrieť zaujímave zákutia. A kam to idem?
Už minulý rok ste si mohli prečítať reportáž „Ako sme využívali navigáciu TomTom na Balkáne„.

Tento rok to bude niečo podobné, ale keďže ideme dve rodiny + kolegyňa z práce sa dobrovoľne prihlásila, tak som zvolil taký poznávaco oddychový trip takisto na Balkáne na celých 16 dní s najazdením niečo cez 3000km. Našim cieľom je prejsť cez Maďarsko k Chorvátskemu pobrežiu. Po pobreží pokračovať cez Čiernu Horu až do Albánska, kde to otočíme okolo najväčšieho jazera na Balkáne cez mesto Shkodër a naspäť sa budem vraciať cez pohorie Durmitor s najhlbším kaňonom v Európe (druhý na svete), Sarajevo, Mostar, smerom na sever domov.

Plán cesty
Predbežný plán našej cesty

Čo sa týka ubytovania, nemáme nič zabezpečené, preistotu do auta hádžeme stany a spacáky a ideme na slepo. No úplne na slepo nepôjdeme. Do výbavy si berieme určite najnovší model navigácie TomTom. Možno si ešte necháme namontovať aj multimediálnu navigáciu Kenwood, ak sa to stihne namontovať.

TomTom balkán

TomTom navigácia už má konečne lepšie pokrytie Čiernej Hory (90%), ale Albánsko a Bosna a Hercegovina je stále len na úrovni hlavných spojovacích ciest. Aj keď Albánsko je dokonca na tom lepšie s pokrytím ako Bosna a Hercegovina. Stačí si porovnať pokrytie mesta Shkodër vs. Sarajevo. Tak sme si preistotu zaobstarali staré dobré klasické papierové mapy. Chorvátsko ako obľúbená dovolenková destinácia je pokrytá na 100%. Dokonca sú zmapované aj ostrovy. Napr. taký Hvar, kde sa plánujeme zastaviť na dva dni.

PokrytieNaľavo pokrytie mesta Sarajevo a v pravo pokrytie mesta Shkodër v Albánsku

Papierové mapy Balkánu
Ďalšou neoceniteľnou pomôckou ktoré sa budú nachádzať v batožine budú powerbanky. Pretože nikdy nevieme kde na noc zložíme hlavu a bude treba nabiť telefóny, fotoaparáty, kamery, vysielačky či tablety (zábava pre deti, keď sa veľmi budú nudiť). Tých máme v zásobe dostatok, keďže je to dnes za smiešnu sumu. Uvažoval som aj nad powerbankou ktorá dokáže naštartovať auto „ChargeIt! Jump Portable Power Pack and Jump Starter„, ale ideme dvoma autami, tak nám stačia štartovacie káble.

PowerBanky
Do auta hádžem aj nezničiteľné batérie Varta, ktoré už mám otestované z predchádzajúcej dovolenky a výborne poslúžia okrem primárneho účelu na svietenie aj na zabíjanie kolíkov stanu do zeme. Naozaj sú nezničiteľné.

PowerBanky
Jedine, čo sa neviem rozhodnúť ktorú akčnú kameru zobrať. Či Nilox alebo nový TomTom Bandit. No TomTom ešte nie je skladom a dúfame že pred odchodom už bude, aby som tento kúsok poriadne otestoval. Z Nilox-u určite beriem vodeodolné púzdro na iPhone 5/5S, keďže na model iPhone 6 som ešte neprešiel.

PowerBanky
Čo by ešte nemalo chýbať? Osobne beriem MacBook Air, ani nie kvôli práci, ale aby som mal kde ukladať fotky a videá z SD a microSD kariet. K MacBooku ani neberiem nabíjačku, keďže viem že vydrží na plne nabitú baterku 12 hodín a denne to zapnem max. na skopírovanie dát.

PowerBanky
A aby to nebolo, čo všetko si beriem so sebou, dám Vám nahliadnúť k nejakým tipom kde sa plánujeme zastaviť a možno zvážite zmeniť plán vašej dovolenky, alebo si ju naplánovať trochu inak. Táto dovolenka je plánovana s prihliadnutím na to, že idú dve rodiny s troma deťmi od veku 7 rokov do 11 rokov.

Hvar

Ostrov Hvar patriaci Chorvátsku známy svojou levanduľou, kľudom a nádhernými zátokami

Kotor

Výhľad na Kotorskú zátoku takmer zo Žanjev Do

Hvar

V Národnom Parku Lovćen vo výške 1657 mnm sa nachádza mauzóleum Petar II Petrović, neďaleko Njeguši, kde je vynikajúci pršút

Stari Bar

Neďaleko Stari Bar sa nachádza najstarší olivovník na svete (viac ako 2000 rokov)

Shkodër

Druhé najväčšie mesto Albánska Shkodër

Kotor

V Kotorskom zálive

Durmitor

Prejazd pohorím Durmitor

Sarajevo

Sarajevo: stretnutie dvoch svetov

Mostar

Mostar: známy svojím mostom

Jajce

Jajce: mesto vodopádov
Štrbacki Buk

Dnes nejčtenější

.