Zavřít reklamu

Word for Mac 2016 IconAko blesk z jasného neba, tak sa objavila prvá verejná preview kancelárskej sady Office for Mac 2016. No a pretože túto kancelársku sadu používame dlhodobo, rozhodli sme sa stihanuť si ju a okamžite otestovať jednotlivé aplikácie. Výhodou je, že narozdiel od predošlých verzií pre jej stiahnutie nemusíte byť prihlásení do Office Preview programu a ani nemusíte mať aktívne predplatné Office 365. Všetko má ale svoje ale a preto preview verzia prestáva fungovať krátko po vydaní finálnej verzie, na ktorú už potrebujete jednorázovú licenciu alebo predplatné. Predplatné je v prípade Office výhodnejšie, keďže budete mať vždy najnovšiu sadu pre všetky platformy a tiež si odomknete funkcie v iOS verzii.

Poďme sa pozrieť na prvú aplikáciu v zozname, ktorou je aplikácia Word. Nemusím dať ani ruku do ohňa za to, že ste ho aspoň raz používali, pretože dnes už neexistuje žiadny človek, ktorý by na počítači prinajmenšom nezavadil o ikonku. Word je najpoužívanejší editor dokumentov na svete a práve preto sa naň hneď pozrieme.

Word uvod

Už po zapnutí vidíte ohromné zlepšenie a zjednodušenie dizajnu vrchnej lišty, ktorá bola na môj vkus v Office 2011 až príliš komplikovaná. Microsoft si však naďalej udržuje profesionalitu a tento rozdiel si rýchlo uvedomíte, keď si Word porovnáte s Pages. Nie, že by som Pages nemal rád, ale s použitím pastelkových farieb po vzore OS X Yosemite na mňa pôsobí hračkársky. Navyše ak ste používali Word pre iPad, potom si všimnete podobnosť v zaoblených ikonkách, ktoré sú zároveň pozostatkom UI z Office 2011. To, že vývojári nepoužili extrémne flat rozhranie chápem, konieckoncov Mac mal vždy iné rozhranie ako Windows (až na 1.0). Už v najvyššej časti lišty nájdete zopár noviniek. Sú tu ľahko viditeľné tlačidlá pre uloženie, otvorenie a späť/znovu tlačidlá. Na opačnej strane pre zmenu nájdete tlačidlo pre rýchle zdieľanie dokumentu s ďalšími kolegami a teda možnosť okamžite zahájiť spoluprácu na ňom.

Word for Mac 2016

Nemá príliš cenu rozpisovať sa o funkciách, ktoré boli vo Worde prístupné ešte v počítačovej dobe kamennej, tie ostali viacmenej rovnaké a jediné rozdiely spočívajú len v ikonkách. Kľúčoovu novinkou rozhrania je lišta Ribbon, ktorá disponuje 8 sekciami, vrátane jednej úplne novej, Design. Táto sekcia vám umožní jednoducho a rýchlo upraviť vzhľad dokumentu tak, ako to potrebujete a viete si nastaviť, rôzne prvky ako okraje strán, farbu pozadia, farebný motív dokumentu, alebo možnosť dať si na pozadie vodotlač. K dispozícii máte niekoľko vopred vytvorených motívov a tým by som sa zároveň dostal k ďalšej zmene. Najnovšia verzia, tak ako verzie pre mobily a Windows, obsahujú množstvo motívov a ich názvy vám pomôžu nájsť ten najvhodnejší. Ak ste používali Pages, potom budete s novou funkciou veľmi rýchlo oboznámení. Motívy si vyberáte po otvorení Wordu a tu si všimnete veľkú zmenu v rohraní. Presne tak, je podobné tomu na verzii pre iPad. Na boku máte lištu s možnosťou prihlásenia k svojmu účtu, vytvoreniu nového dokumentu a otvoreniu existujúceho dokumentu v Macu alebo na OneDrive.

Word for Mac 2016

OneDrive je v novom Worde integrovaný hlbšie, než kedy predtým a sami si pri používaní uvedomíte, že cloud hrá primárnu rolu. Má svoje výhody, v prvom rade môžete k dokumentom následne pristupovať na svojom iPhone a iPade, alebo v práci jednoducho stiahnete dokument do firemného počítača s Windows. Cloud je teda veľkou výhodou a aby bol zmysluplnejší, disponuje funkciou Autosave. Zmeny sa ukladajú a synchronizujú okamžite, zatiaľ čo dokumenty, ktoré ste uložili lokálne, budete musieť naďalej ukladať lokálne. V tomto prípade má Pages navrch, keďže pri dokončení práce nemusíte riešiť, či sa zmeny zachovali alebo nie. Navyše, toto je Preview verzia a Microsoft chce vašu spätnú väzbu, takže pády a bugy sú na dennom poriadku. K tým, ktoré som za niekoľko hodín používania zaznamenal, patrí jeden pád aplikácie (chvaľabohu, moju prácu som si uložil predtým) a upozornenie, že Autosave nefunguje, pretože sa dokument upravuje na inom zariadení. Obe chyby sa mi však stali len raz a pri opätovnej úprave všetko fungovalo tak, ako má.

Word for Mac 2016

Medzi ďalšie online novinky tu patrí kolaborácia. Tí, ktorí používali Office na iných platformách, už vedia že spolupráca má svoje výhody a pokiaľ pracujete na obsiahlom firemnom dokumente ako napríklad na analýze, potom je spolupráca s kolegami veľmi užitočná. Jednak ju budete mať spravenú rýchlejšie a jednak si môžete po sebe vzájomne kontrolovať chyby predtým, než dokument vyšlete do éteru. K tomu patrí aj možnosť konverzovania s kolegami a to tak, že kolegovia môžu pridávať svoje komentáre a vy (alebo ostatní) na ne môžu odpovedať, takže vznikajú diskusie. Nájdete ich napravo od otvoreného dokumentu; naľavo od neho nájdete pre zmenu zoznam strán, ktorý je veľmi podobný zoznamu snímkov v PowerPointe a slúži pre lepšiu navigáciu v dokumente.

Ale ani Word 2016 nie je dokonalý a behom jeho používania som si všimol pár vecí, ktoré mi v ňom chýbajú. Takou vecou je napríklad funkcia, ktorá vám umožní vrátiť sa po otvorení dokumentu tam, kde ste ho naposledy upravovali. Povedzme, že máte 60-stránkový dokument a vy ste museli narýchlo niečo zmeniť v prvej polovici dokumentu. No a pretože sa vám zrejme nechce dlho hľadať spomínanú stránku, funkcia vám umožnila vrátiť sa na jej miesto jediným kliknutím tlačidla myši. Bohužiaľ pri Office 2016 to zatiaľ chýba. Rovnako v ňom chýba lokalizácia. Ani po 5 rokoch vývoja Microsoft do Office pre Mac nepridal oficiálnu českú či slovenskú lokalizáciu a tak musíte robiť všetko na istotu.

Resumé
V konečnom dôsledku však Word 2016 znamená prevratnú zmenu oproti predchodcovi, ktorý vyšiel pred 5 rokmi a na dnešné pomery bol už naozaj zastaralý. Bol obohatený jednak o nový dizajn, ktorý drží krok s dobou, nie je tak komplikovaný ako v predošlej verzii a tak je prechod z Windowsu na Mac jednoduchší a rýchlejší. Majiteľov novších počítačov poteší podpora pre Retina displeje, ktorá v Office 2011 chýbala. Tým, že som spomenul možnosť jednoduchšieho prechodu z Windowsu na Mac, sa zároveň dostávame k ďalšej veci, ktorá vám zjednoduší prechod, prípadne „cestovanie“ medzi nimi. Nová verzia dáva do popredia OneDrive, kam si môžete ukladať svoje dokumenty a môžete k nim tak pristupovať aj na svojom iPhone, iPade alebo na počítači v internetovej kaviarni, kde upravíte dokumenty priamo v prehliadači. No aj keď budúcnosť predstavuje cloud, ešte stále si môžete ukladať dokumenty aj do Macu, aby ste k nim mali permanentný offline prístup. Čo však zamrzí, je absencia korekcie českého a slovenského jazyka – opäť. Nakoniec, aktualizácia bude dostupná zadarmo pre predplatiteľov Office 365, ktorá tiež zahŕňa update na Office for Windows 10. Nový Office si však môžete vyskúšať už teraz bezplatne na tejto adrese.

Word for Mac 2016

Dnes nejčtenější

.