Zavřít reklamu

iPhone-6-Camera1-250x135Apple je mimo jiné známý také tím, že má asi osmnáct milionů úžasných patentů nad kterými se vždy rozplýváme, ale pak je v praxi nikdy nevidíme. Tentokrát společnost přináší patent na velmi zajímavý systém, který by dokázal změnit stav současných fotoaparátů v iPhonech na zcela jinou úroveň, která by se v podstatě rovnala klasickým PEN fotoaparátům. Patent řeší hlavní problém, který konstruktéři fotoaparátů pro smartphony mají, tedy velikost.

Když se podíváte na následující obrázky a přečtete si text, zřejmě si řeknete, jak je možné že to někoho nenapadlo již dávno, no zkrátka nenapadlo. Systém řeší problém s miniaturizací po svém a funguje v podstatě jako periskop s tím, že samotné světlo dopadne na zrcadlo, které jej odrazí dovnitř do iPhonu, ve kterém je pak dostatek prostoru, aby zde mohlo být zpracováno tak, jak je potřeba a inženýři se nemuseli omezovat tloušťkou, ale šířkou nebo výškou samotného telefonu.

Světlo odražené od zrcadla následně směřuje do dalších modulů včetně optického zoomu a následně do čipu. Zajímavé je, že celá jednotka je opticky stabilizována a navíc umožňuje i v extrémně tenkém telefonu vytvořit optický zoom, který je doposud zcela zapovězeným tématem pro veškeré smartphony s výjimkou šíleností typu Galaxy zoom, což je však spíš fotoaparát, než telefon. Optický zoom totiž probíhá tím, že se přibližují a vzdalují skla objektivu, což v tenkém těle nebylo možné zajistit. Vše je extrémně jednoduché a zdá se, že se právě díváme na jeden z patentů, které by mohl Apple skutečně přivést k životu a použít.

Apple camera patent

Bude však nutné použít extrémně světelný objektiv – tedy v tomto případě spíš systém, vzhledem k tomu, že se světlo po dopadu musí odrazit a navíc při zoomu dochází k další ztrátě světelnosti, mnohdy skutečně dramatické ztrátě. Největší rozdíl mezi stejnými objektivy se stejnou možností přiblížení z nichž jeden stojí řádově tisíce korun a druhý desítky tisíc je kromě zpracování právě světelnost, se kterou objektiv pracuje. Otázkou tedy zůstává, zda Applu někdo dokáže Applu vyrobit podobnou hračku se světelností alespoň 3-4, při maximálním zoomu.

Apple patent
Apple zoom patent

*Zdroj: appleinsider.com

Dnes nejčtenější

.