Zavřít reklamu

Jeff WilliamsVedenie Applu tvorí Tim Cook, Jony Ive a sem-tam sa stretneme s Philom Schillerom alebo Lucom Maestrim. Ale hybná sila Applu sa volá úplne inak a len málo ľudí ju pozná. Tou silou je Jeff Williams a v Appli zastáva rovnakú funkciu, akú tu zastával v minulosti Tim Cook. Má na starosti logistiku spoločnosti, inými slovami zodpovedá za to aby výroba a expedovanie produktov Applu spĺňala tie najvyššie možné štandardy, ako je u kalifornského giganta zvykom. A je to teda Jeff Williams, kto sa postaral o 74,5 miliónov predaných iPhonov v uplynulom štvrťroku.

Teda, práve vďaka nemu dokázal Apple za posledné 3 mesiace minulého roku predať 7-krát viac iPhonov, než sa mu ich podarilo predať za celý rok 2008, kedy bol na výslní iPhone 3G. Pretože rovnakú funkciu v minulosti zastával Tim Cook, médiá dnes označujú Jeffa za „Cookovho Tima Cooka“. Za svoju prácu bol patrične odmenený a minulý rok si zarobil 24,5 miliónov dolárov. V Appli však pracuje už od roku 1998, teda doň nastúpil v rovnaký rok ako jeho dnešný CEO. Williams predtým pracoval v IBM a získal titul MBA (Master of Business Administration) na univerzite Duke. Po nástupe do Applu začínal ako hlava celosvetových verejných zákaziek a o 6 rokov neskôr bol vymenovaný do role viceprezidenta logistiky. Tu nahradil Cooka, ktorý sa medzitým stal Senior viceprezidentom.

Tim Cook a Jeff Williams majú tiež veľa spoločných črtov. Obaja sú fanúšikovia športu a športujú, takže keby sa niekedy v budúcnosti stal CEO spoločnosti, mohli by sme naďalej očakávať prítok športových kanálov do ponuky Apple TV. Rovnako ako Cook, aj Jeff Williams udržujú svoj súkromný život v tajnosti, neukazuje sa veľmi na verejnosti a jeho kolegovia voči nemu vyjadrili hlboký obdiv. Slabé povedomie o ňom tiež podporuje fakt, že v knihe Waltera Isaacsona sa o ňom Steve Jobs ani raz nezmienil. Taktiež žije veľmi skromný život; aj keď bol povýšený a jeho ročná výplatu sa pohybuje na úrovni niekoľkých Veyronov, kolegovia ho vidia jazdiť na starej, viditeľne opotrebovanej Toyote. A pritom je to človek, ktorý je dnes zodpovedný za to, aby sa Apple Watch začali naozaj predávať v apríli/dubnu a tiež je to človek, ktorý dokázal uspokojiť rekordný dopyt po iPhone 6 a 6 Plus, pretože vďaka nemu dodávatelia Applu dokázali vyrobiť tak veľké množstvo mobilov.

Jeff Williams
*Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.