Zavřít reklamu

iCloud Backup iconDnes som pre vás pripravil článok o tom prečo používať iCloud Backup. Dôvod je hlavne ten, že ľudia často nevedia čo to je a že to vôbec je. Dokáže vám ušetriť čas, prostriedky a veľakrát aj slzy. Ide o jednoduchú službu vrámci iCloud ktorou sa Apple snaží naviesť užívateľov na to, aby si vážili svoje dáta. Myslím si, že na úvod by aj stačilo v článku si vysvetlíme ako zálohovať, prečo zálohovať, ako si obnoviť dáta z iCloud ale aj na to ako odstrániť niektoré chyby v iOS ktoré si nesiete v zariadení a v neposlednom rade aj to ako si lepšie zabezpečiť svoje Apple ID.

Každý si povie jednu z týchto hlášok:

  1. Načo zálohovať, zatiaľ som o žiadne dáta neprišiel.
  2. Veď zálohujem do môjho počítača.
  3. Zálohovať do iCloud nebudem, nedám svoje dáta nikam do cloudu.

V podstate má každý z vás pravdu, ale! A na to ALE vám dám odpoveď. V prvom rade si povedzme, že iCloud je naozaj dobre zabezpečený no musíte mať dobré heslo. Všetky úniky boli spôsobené zle zabezpečeným heslom. Zatiaľ nebol únik zo služby iCloud Backup ale maximálne z Photostreamu. Kvalitné heslo si vygenerujete aj v prostredí samotného OS X. Pokiaľ pôjdete do Systémové nastavenia -> Užívatelia a skupiny a pri užívateľovi kliknete na položku Zmeniť heslo a tam nájdete tlačidlo so symbolom kľúča. Otvorí sa vám Sprievodca heslom, v ktorom si vygenerujete heslo podľa vašich potrieb ale hlavne také, ktoré len tak nikto neprelomí. Takže z tohto pohľadu by som nemal problém zálohovať do cloudu.

Screenshot 2015-01-20 14
Screenshot 2015-01-20 14

Ale číslo dva
To, že zálohujete do počítača je síce pekné ALE! V dnešnej dobe, keď sa snažia byť zálohy čo najdokonalejšie, vzniká jeden problém. Problém je v tom, že je veľmi veľká pravdepodobnosť prenosu vady. Práve kvôli tomu, že asi máte problém robíte backup a restore alebo sa sťahujete s dátami na nové zariadenie – no určite nechcete prenášať chybu.

Ale číslo tri
To, že ste ešte svoje dáta nestratili vinou vady OS telefónu, vadou hardwaru telefónu, iným poškodením telefónu (voda…) alebo jeho krádežou, nie je moc dobrá výhovorka. Tu vždy platí staré dobré: „ZÁLOHUJ, ZÁLOHUJ, ZÁLOHUJ!!!“

Ako funguje iCloud Backup
Stretávam sa s tým, že užívatelia vlastne nevedia čo to vlastne iCloud backup je a ani ako funguje. Poďme sa na to teda pozrieť. iCloud Backup je základná funkcia iCloudu a tým pádom ju môžete využívať na zariadeniach od iOS 5 (iPhone 3GS, iPod touch 3.gen, iPad a iPad mini). Veľmi jednoducho ju zapnete v Nastavenia -> iCloud -> Záloha.

IMG_3444

Najskôr potrebujete dostatok miesta na iCloude, v základe máte 5GB miesta zadarmo. Neskôr môžete zvoliť platený program, ktorý vám poskytne viac úložného priestoru, ktorý môžete využívať skrz celý iCloud. Osobne si myslím, že poplatky nie sú prehnané a za zálohu vašich dát to určite stojí. Pre automatickú zálohu stačí splniť len dve požiadavky. Zariadenie musí byť na nabíjačke a pripojené na Wi-Fi, potom už záloha prebieha automaticky a tým  pádom vám odpadajú všetky starosti spojené so zálohou.

Screenshot 2015-01-20 21

iCloud backup vám odzálohuje všetko potrebné. To znamená:

  • všetky vaše nastavenia
  • fotografie a videá
  • dáta aplikácií (aj komunikáciu vo Viber a podobne)
  • usporiadanie domovskej obrazovky
  • všetky správy

Z bezpečnostného hľadiska budete musieť zadať všetky vaše heslá (mail, aplikácie, passcode). Vo veľa prípadoch vám bude 5GB miesta úplne stačiť nakoľko záloha neobsahuje hudbu z počítača ani zakúpenú, fotky z počítača, aplikácie. Zakúpené veci sa vám stiahnu v aktuálnej verzii priamo z App Store, pokiaľ sa tam aplikácia ešte nachádza.

Každý ste sa už určite stretli s tým, že vám aplikácia zamrzne, sama od seba sa zavrie, iOS zariadenie sa samovoľne reštartuje alebo s iným problémom. Veľmi veľa z toho viete vyriešiť obnovou iOS na vašom zariadení. Tu sa neodporúča mazať zariadenie cez menu ale priamo cez iTunes. V počítači zvolíte možnosť Obnoviť a následne si obnovíte dáta z iCloud.

Tieto problémy sa prejavujú hlavne pri prechode na vyšší iOS (z iOS 7 na iOS 8 a pod.) cez Wi-Fi. Sám som to párkrát skúsil a skutočne to neodporúčam. Radšej pri prechode zvoľte spôsob zmazania cez iTunes a následnú obnovu dát z iCloud. Viem, je to časovo náročnejšie ale verte mi – Wi-Fi update je niečo akoby ste opravovali stoličku na ktorej práve sedíte. 

Dnes nejčtenější

.