Zavřít reklamu

tim_cookDokument BBC o „Porušených sľuboch Applu“, ktorý opisoval zlé pracovné podmienky pri výrobe telefónov iPhone, pochopiteľne spoločnosť Apple urazil. CEO spoločnosti Apple, Tim Cook rozposlal zamestnancom vo Veľkej Británii list, v ktorom vyjadril hlboké pobúrenie nad tým, čo bolo odvysielané a uviedol, že BBC bola vo svojom dokumente ďaleko od pravdy, keď sa televízia snažila povedať, že Apple nepracuje na zlepšení pracovných podmienok u svojich dodávateľov. Pobúrenie vyjadril aj Jeff Williams, ktorý sa podpísal pod dlhý list, ktorý obdržalo z Cupertina približne 5 000 britských zamestnancov.

Williams uviedol, že Apple poskytol BBC množstvo faktov a perspektívu pre použitie v dokumente, ale ako sa ukázalo, BBC sa rozhodla nepoužiť ich. Spoločnosť sa pre BBC vyjadrila, že aj keď je vždy potreba spraviť viac, Apple nevie o žiadnej spoločnosti, ktorá by dbala na zlepšenie pracovných podmienok tak, ako on. Cook podporuje vyhlásenie tým, že spoločnosť nerobí kontroly len u svojich priamych dodávateľov, ale chodí robiť kontroly aj k dodávateľom 2. a 3. triedy. Spoločnosť sa tiež vyjadrila k situácii v Indonézii, kde podľa dokumentu dodávatelia Applu nechávajú deti ťažiť cín.

Apple k tomu poskytol svoje vyjadrenie: „Máme na výber dve možnosti. Buď môžeme požadovať od dodávateľov, aby prestali nakupovať cín v Indonézii. To by bolo najjednoduchšie riešenie, chránilo by nás to pred kritikou. Ale bolo by to lenivé a zbabelé, keďže to by nijak nezlepšilo situáciu v Indonézii, konieckoncov Apple si odtiaľ kupuje len drobné percento všetkého vyťaženého cínu. Vybrali sme si preto druhý spôsob, ostať v Indonézii a snažiť sa prísť s kolektívnym riešením situácie.“

Spoločnosť v e-maili zdôraznila aj to, že počas uplynulých 8 rokov pravidelne vydáva správy o zvyšovaní zodpovednosti dodávateľov voči riešeniu problémov s pracovnými podmienkami a v najnovšom zdôraznila, že najnovšie dodávatelia vyhlásili, že až v 95% prípadoch sa podarilo dodržať maximálnu dĺžku pracovného týždňa, čiže 60 hodín. Navyše sa spojila s Fair Labor Association a zaviazala sa, že zruší zmluvy s dodávateľmi, ktorí nedodržia štandardy FLA.

tim-cook-foxconn
*Zdroj: Telegraph

Dnes nejčtenější

.