Zavřít reklamu

mac-app-store-iconJe zajímavé, že i když Mac jako takový oslavil v letošním roce 30. let od svého vzniku a iOS teprve sedm, vznikl online obchod s aplikacemi dříve pro iOS, než pro Mac a zatím co iTunes App Store se Apple mile rád pochlubí během každé své prezentace, o Mac App Store příliš nemluví. To je dáno jednak tím, že v něm není ani zdaleka tolik aplikací jako v iTunes App Store a také tím, co je ještě mnohem důležitější, historií.

Živě si vzpomínám, jak jsem před osmi lety poprvé zapnul svoji stařičkou G4 za 2500Kč z bazaru a první co jsem našel na Googlu byla chatovací místnost na dnes již legendárním iChatu, kde se asi 10 lidí z ČR bavila o Macu a vzájemně si radila. První rada, kterou jsem zde dostal zněla tak, abych na Mac neinstaloval zbytečnosti. V té době se totiž bral Mac jako pracovní nástroj, na který si každý nainstaloval nějaký ten Photoshop nebo něco podobného, v čem pracoval a tím to končilo. Bylo zbytečné instalovat různé přehrávače, utility, antiviry nebo cokoli jiného. Všichni vás od toho odrazovali a věřím že lidé, kteří používají Mac mnohem déle než já, to jen a jen potvrdí.

Zkrátka instalovat si cokoli, co nutně nepotřebujete na Mac bylo mezi komunitou na celém světě něco jako barbarství a bylo to zcela nemyslitelné. Pravidla se sice postupem času uvolnila, z desítek a stovek nadšenců v ČR se staly desítky tisíc lidí a Apple přinesl na trh Mac App Store. Ovšem jak se ukazuje, stará pravidla stále platí a instalovat na Mac zbytečné množství balastu se nikou příliš nechce a tak zatím, co na našich iPhonech a iPadech vnímáme zcela přirozeně desítky a mnohdy i stovky aplikací, které třeba ani nepoužíváme, na Macu chceme mít zkrátka čisto a to se hned tak nezmění.

Mac_app_store

Dnes nejčtenější

.