Zavřít reklamu

iPhone 6 Plus ikonaDnes v noci sa na Slovensku začal oficiálne predávať iPhone 6 a iPhone 6 Plus a Letem světem Applem pri tejto príležitosti nemohlo chýbať. V predajni m:zone v bratislavskej Eurovei sa totiž už sekundu po polnoci rozsvietili obrazovky nových iPhonov a fanúšikovia Applu mohli už o tejto nočnej hodine vyzdvihnúť svoj nový iPhone v niektorej z dvoch veľkostí. Apple to totiž tento rok vzal trochu netradične a do ponuky zaradil aj 5.5-palcový iPhone, o ktorom sa prakticky do poslednej chvíle vravelo, že ho Apple nepredstaví. Predstavil ho, začal ho predávať a ja som v noci strávil niekoľko minút tým, aby som telefón vzal do vlastnej ruky a vyskúšal ho.

Čo môžem povedať prakticky hneď je to, že iPhone 6 Plus je skrátka veľký. Nielen preto, že ponúka 5,5-palcový displej, ale hlavne kvôli celkovému dizajnu iPhone. Nebyť kruhového domovského tlačidla a rovnakých rozmerov vrchnej a spodnej časti telefónu, verím že by sa Applu podarilo vtesnať displej do menšieho tela, keďže také LG G3 má rovnako veľký displej ako iPhone, no je viditeľne menší. V prípade iPhone by sa však mohlo ľahko stať, že by nastali problémy s batériou, ktorá by nemohla naplniť očakávania a teda by sme ju museli dávať na nabíjačku každý deň presne tak ako predošlé modely. Aká je však výdrž batérie, uvidíme sami keď budeme mať iPhone 6 Plus dlhší čas a zamerajme sa späť na prvé dojmy.

iPhone 6 Plus Landscape homescreen

Napriek rozmerom iPhone 6 Plus ste schopní držať telefón v jednej ruke a prekvapilo ma, že dočiahnete na všetky klávesy, ktoré sa nachádzajú na klávesnici. Rýchlo však zistíte, že písanie jednou rukou je zdĺhavé a čoskoro sa prichytíte pri tom, ako budete držať telefón v oboch rukách. To však pri tak veľkom displeji vôbec nevadí – dalo sa to čakať. A ako sa tomuto displeju prispôsobil Apple? Ak ide o rozhrania aplikácií, potom sa mi orientovanie displeja na šírku páči a myslím, že práve vďaka nemu má 5,5-palcový displej zmysel. Rozhranie iPhone 6 Plus je totiž ako stvorené pre takýto režim a všimol som si to pri používaní rôznych aplikácií, ktoré pôsobia tabletovým dojmom. V Safari napríklad vidíte otvorené taby v lište na vrchu obrazovky presne tak ako na iPade. V aplikácii Poznámky pre zmenu vidíte zoznam všetkých poznámok a zároveň tú poznámku, ktorú máte práve rozpísanú.

iPhone 6 Plus Safari LsA

Tým by som sa zároveň dostal k jednej veci, ktorá sa mi na iPhone 6 Plus až tak veľmi nepáči a tou je práve klávesnica v režime Landscape. Apple na ňu pridal niekoľko nových tlačidiel a tie majú bohužiaľ negatívny vplyv na pohodlnosť písania. Vždy sa mi totiž stalo, že som miesto Backspace siahol po tlačidle na posunutie kurzoru o jeden znak. Sila zvyku totiž urobí svoje a keď ste posledných 6 rokov ťukali na pravý okraj obrazovky kvôli odstráneniu chybného písmena, potom sa stretnete s problémami. Myslím, že to isté platí aj o klávese Enter, keďže obe spomínané klávesy sa nachádzajú kúsok od stredu obrazovky. Sila zvyku tu teda urobí svoje a bohužiaľ to nie je niečo, z čoho by mal človek radosť. Je možné, že pri dlhšom používaní sa tento neduh vytratí, no stále je možné, že nie. Nové tlačidlá na ľavej strane obrazovky vítam, keďže teraz je práca s textom rýchlejšia a to platí nielen o formátovaní, ale aj napríklad o jeho presúvaní. Toto istým spôsobom vynahrádza S Pen u konkurencie, ktorý je však špecifický a netrúfam si ho kritizovať, keďže ponúka oveľa širšie spektrum možností, než len presúvanie textu. Hodil by sa však stylus pri používaní iPhone 6 Plus? Osobne som sa nad touto otázkou zamyslel, no odpoveď na ňu nájdem sám až pri kompletnom recenzovaní.

iPhone 6 Plus Calendar

Dnes nejčtenější

.