Zavřít reklamu

iTunes UniverzityThe New York Times si začiatkom tohto týždňa pripravil skutočnú lahôdku pre fanúšikov spoločnosti Apple. Denník sa bližšie pozrel na interný program Apple University, ktorý navrhol Steve Jobs, aby dokázal jasne vysvetliť vedúcim predstaviteľom a zamestnancom dynamiku, ktorá z Applu robí to, čím je. Človek by možno povedal, že ide o program, ktorý existoval už pár desiatok rokov, no v skutočnosti bol pustený len nedávno, v roku 2008, kedy ho viedol Joel Podolny, bývalý dekan podnikateľskej univerzity Yale.

Samotný program Apple University funguje na veľmi podobnom princípe ako bežná univerzita, keďže zamestnanci a manažment majú k dispozícii široké spektrum kurzov, ktoré súvisia s fungovaním a filozofiou spoločnosti Apple. Zrejme nikoho neprekvapí, že rozvrh navrhol samotný Steve Jobs, keďže do programu zahrnul len to, čo pokladal za kľúčové pri schopnosti Applu inovovať a rozhodol sa k tomu využívať príklady z reálneho života. Jobs totiž veril, že pokiaľ budúci zamestnanci a manažéri budú skúmať úspechy a neúspechy Applu dopodrobna, v budúcnosti budú môcť spraviť lepšie rozhodnutia. Navyše, aj tu sa uplatnil Jobsov perfekcionizmus a preto množstvo „iProfesorov“ pochádzalo z univerzít ako je Stanford a Harvard.

Všetky detaily súvisiace s programom sú k dispozícii len na AppleWebe, čiže na internej webovej stránke, ku ktorej majú prístup len zamestnanci a manažéri spoločnosti Apple. Na stránke si môžu pracovníci zvoliť kurzy, ktoré chcú navštevovať. Univerzita je navyše flexibilná a navrhnutá tak, aby sa ľudia mohli zapísať na také kurzy, ktoré súvisia s ich pracovnými pozíciami. Vlastné lekcie by mohli dostať aj zamestnanci Beats, ktorí prestupujú do Apple spolu so zakladateľmi Dr. Dre a Jimmym Iovinom. Niektorý z kurzov súvisí so študovaním dôležitých obchodných rozhodnutí, ako napríklad o tom, ako Apple vydal iTunes pre Windows a umožnil tak užívateľom PC používať iPody.

Lekcia skúma históriu a zamestnanci sa tak dozvedia, že Jobs pôvodne nezniesol predstavu, že by iPod bol kompatibilný s Windows, ale neskôr sa podvolil tlaku a sprístupnil iPod pre užívateľov Windows, čo viedlo k rapídnemu nárastu popularity prehrávaču. Iný kurz sa pre zmenu zaoberá jednoduchosťou, ktorá je pre Apple špecifická. Tento kurz sa mimo iného zaoberá diaľkovým ovládačom Apple Remote. Prečo má ovládač len pár tlačidiel? Je to veľmi jednoduché – dizajnéri Applu začali s nápadom a neskôr sa zamerali len na to, čo bolo skutočne treba – tlačítko na spustenie a pozastavenie videa, tlačidlo na výber položky a tlačidlo pre návrat do menu. A vedeli ste, kto je hlavným vzorom jednoduchosti Applu? Pablo Picasso.

Picasso Bull a Magic Mouse

*Zdroj: New York Times

Dnes nejčtenější

.