Zavřít reklamu

Súdny spor týkajúci sa kartelovej dohody Applu a ďalších siedmich spoločností dnes odhalil veľmi zaujímavú skutočnosť týkajúcu sa dokonca samotného vtedajšieho CEO Steva Jobsa. Ten sa podľa nových informácii vyhrážal CEO spoločnosti Palm Edwardovi Colliganovi patentovými spormi, pokiaľ neprestane s preberaním zamestnancov Applu. Dôveryhodné e-maily spolu s dokumentami Googlu a Adobe sa objavili v súdnych spisoch len nedávno a len potvrdzujú, že kartelová dohoda medzi spoločnosťami v Silicon Valley skutočne existovala.

Dohoda, podľa ktorej nesmeli medzi sebou vymieňať svojich zamestnancov, je hlavným dôvodom, prečo sa päť pracovníkov rozhodlo podať trestné oznámenie na okresný súd v Kalifornii, pričom tvrdia, že ich tieto tajné dohody poškodili a žiadajú od firiem odškodné. Dohoda bola prvýkrát kontrolovaná už v roku 2009 samotným ministerstvom spravodlivosti USA a týkala sa v tom čase spoločností Apple, Google, Intuit, Intel, Pixar a ďalších.

E-mailová konverzácia medzi Stevom Jobsom a Edwardom Colliganom z augusta v roku 2007 odhaľuje skutočnosť, že sa Jobs vyhrážal riaditeľovi Palm obžalovaním spoločnosti pre porušenie patentov, pokiaľ neprestane kontaktovať a zaujímať sa o zamestnancov Apple. Podľa Colligana to bol práve Steve Jobs, ktorý ako prvý vrámci kauzy pristúpil k prakticky tajnej dohode o zákaze preberania vybraných zamestnancov. Jobs v podstate zaútočil priamo na najcitlivejšie miesto Palmu, ktorý v čase konverzácie porušoval veľké množstvo patentov Apple a je celkom možné, že by spoločnosť v spore proti gigantovi neuspela.

Colligan si plne uvedomoval, že takáto, či akákoľvek podobná dohoda by bola nelegálna a tiež Jobsa upozornil na niekoľko patentov Palmu, ktoré by mohla menšia spoločnosť použiť v sporoch proti Apple. „Nie je to len o tom, či naši zamestnanci chcú vstúpiť do Palmu. Ide aj o to, že sú aktívne regrutovaní v prítomnosti Jona Rubensteina a Freda Andersona, pričom dôležitým aspektom sú v prípade procesu Jonove poznatky. Musíme spraviť čokoľvek, aby sme to zastavili. Som si istý, že si uvedomuješ asymetriu v našich finančných zdrojoch, keď vravíš, že: ‚Obaja nakoniec len zaplatíme veľa právnikom veľa peňazí‘.“

Situácia silnejšieho charakteru sa odohrala i v prípade Googlu, kedy sa Eric Schmidt rozhodol osobne kontaktovať jedného zo svojich zamestnancov a upozorniť ho na hodinovú výpoveď preto, že kontaktoval pracovníka Apple ohľadom voľných miest. Na e-mail zareagoval znovu samotný Steve, ktorý požiadal náborové oddelenie Googlu, aby sa prestalo zaujímať o pracovníkov Applu.

Dnes nejčtenější

.