Zavřít reklamu

Keď vytvoríte produkt a vaši vlastní zamestnanci radšej používajú produkt od konkurencie, môže to svedčiť o zlom spracovaní vášho výtvoru. Teraz však nenarážam na to, že Bill Gates využíva Linux alebo že si jeho rodina priala pod stromček iPad namiesto Surface. Teraz totiž podobná situácia zasiahla službu iTunes Radio, ktorú Apple predstavil na konferencii WWDC 2013 spolu s iOS 7 a OS X Mavericks. Ako zistil magazín Buzzfeed, vývojári iTunes Radio ešte aj dnes preferujú služby Spotify a Pandora a to z jednoduchého dôvodu. Myslia si, že sú lepšie.

Svoje na tom malo spraviť aj to, že sa tvorcovia iTunes Radio prepočítali a manažment nebral službu Spotify vôbec vážne. Podľa istého zamestnanca ju dokonca manažéri zodpovední za vývoj iTunes Radio brali iba ako “ďalšiu predplatnú službu” a počítali s tým, že iTunes Radio ju jednoducho dokáže prekonať. To sa ale nakoniec nestalo a Spotify v týchto dňoch oslavuje 10 miliónov aktívnych predplatiteľov a 50 miliónov aktívnych užívateľov na celom svete. Naopak počet krajín, v ktorých je dnes iTunes Radio dostupné, by sme dnes vedeli spočítať na jednej ruke.

itunesradio_hero

Manažment iTunes Radio mal počas vývoja úmyselne ignorovať Spotify a dokonca odmietali čo i len stiahnuť a zapnúť aplikáciu, ktorá bola už v tej dobe dostupná v iTunes App Store. Niektorí manažéri mali dokonca o službe Spotify oveľa slabšie znalosti, než programátori, ktorí museli jednoducho rešpektovať pokyny zhora. Niekoľkí manažéri dokonca nevedeli ani o tom, že Spotify funguje na báze on-demand a mysleli si, že sa jedná o internetové rádio, podobné Pandore. Iróniou je, že si to mysleli minulý rok. V konečnom dôsledku sa podľa programátorov jedná skôr o ďalší nepodarený, respektíve neúspešný produkt a niektorí tvrdia, že služba je na rovnakej lodi ako Ping, sociálna sieť, ktorú Apple nakoniec vypol.

Ďalšou chybou, kvôli ktorej iTunes Radio nie je také úspešné ako konkurencia, má byť spôsob, akým Apple bral službu. Nebral ju ako seriózne riešenie na vyriešenie problému s klesajúcimi predajmi iTunes a rastúcou popularitou streamovacích služieb. Bral ju ako službu, ktorá mu umožní zvýšiť predaje hudby z iTunes Store a predaje zariadení od Apple, ktoré túto službu podporujú. K nim patrí napríklad iPhone, iPod touch či Apple TV. Práve spomínané nezhody medzi manažmentom a inžiniermi spôsobili, že iTunes Radio dopadlo tak, ako dopadlo a Apple sa rozhodol zakúpiť spoločnosť Beats a spolu s ňou aj službu Beats Audio, ktorá je jedným z hlavných dôvodov kúpy. Navyše má Apple v tomto ohľade istotu, keďže služba bude stále figurovať pod značkou Beats a nie Apple.

beatsimage

*Zdroj: Buzzfeed

Dnes nejčtenější

.