Zavřít reklamu

V posledných dňoch sme sa stretli so špekuláciami o tom, že Microsoft pracuje na bezplatnej alebo ultra-lacnej alternatíve pre Windows 8 a bude ju distribuovať pod menom Windows 365. Podobnosť s názvom predplatnej sady Office nie je náhodná, systém má byť úzko prepojený s cloudom a ak budú užívatelia offline, potom budú môcť používať len tie najzákladnejšie funkcie. Narozdiel od Office však bude Windows 365 na cloude prakticky závislý. Ak ste si pri čítaní tohto článku náhodou spomenuli na koncept Chrome OS a Chromebookov, potom v žiadnom prípade nie ste sami.

Windows 365 by mal totiž fungovať na podobnom princípe, čo znamená, že OEM výrobcovia budú schopní vyrábať ešte lacnejšie počítače s Windows, ktoré budú disponovať základným hardvérom, ktorý postačí na prácu s dokumentami, internetom alebo na hranie menej náročných hier. Výrobcovia počítačov dnes majú problém vyrobiť lacné počítače s Windows, keďže OEM licencia je celkom drahá a navyšuje cenu zariadenia o niekoľko desiatok dolárov. Windows 365 by ale mal tieto problémy vyriešiť, keďže výrobcovia budú platiť len minimálne poplatky, čo im vo výsledku umožní vyrobiť 11.6-palcový ultrabook s cenou okolo 200€. Samozrejme tu bude treba počítať s kompromismi; keďže je Windows 365 cloudový, užívatelia nájdu vo svojom počítači iba 32 GB SSD disk. Zvyšný priestor bude k dispozícii na cloude, kde môžu výrobcovia poskytnúť svojim užívateľom predplatené úložisko o veľkosti 100 alebo 200 GB.

Windows 365 OneDrive

Otázkou nakoniec ostáva, ako sa zachovajú výrobcovia z hľadiska dĺžky predplatného. Pretože výrobcovia budú chcieť udržať pravidelný zisk z tohto segmentu, užívatelia získajú bezplatný priestor na jeden alebo na dva roky. Osobne sa prikláňam k obom variantom. Vzhľadom k odlišným záručným podmienkam v USA a v Európe je veľmi reálne, že 365-kové počítače v USA budú mať predplatené úložisko iba na jeden rok, zatiaľ čo v Európe by ho mali predplatené na dva roky, čiže do vypršania záruky. Po konci záruky si budú musieť ľudia kúpi nový notebook alebo predplatiť úložisko OneDrive na oficiálnej stránke. Nejedná sa o veľmi vysokú investíciu, Microsoft si za 100 GB úložisko účtuje 37€ a za 200 GB úložisko 74€ na rok. Lenže ako to už v súčasnosti býva, ľudia si radšej kúpia nové, hmotné zariadenie, než ako keby si mali zaplatiť za niečo, čoho sa nemôžu reálne dotknúť.

Pochopiteľne sa ako jeden z hlavných dôvodov pre vypustenie Windows 365 uvádza Chrome OS. A netreba sa čomu čudovať. V roku 2013 získali Chromebooky až 10% trhový podiel, čo sa pripisuje predovšetkým nepopularite Windows 8 kvôli jeho modernému prostrediu. To chce Microsoft pochopiteľne napraviť a práve Windows 365 postavený na základe Windows Core. Pretože systém vyjde až niekedy budúci rok, bude postavený na základoch Windows 8.1 Update 2 alebo Windows 8.2, ktorý vráti mini-Štart podobný tomu, aký sme mohli vidieť v starších verziách Windowsu. Mini-Štart by mal byť voliteľnou funkciou, ktorá bude k dispozícii len na počítačoch bez dotykovej obrazovky. Ak si spojíme dokopy všetky tieto fakty a vezmeme do úvahy, že lacné notebooky s Windows nebudú mať dotykovú obrazovku, získavame definíciu toho, prečo dáva Windows 365 zmysel. Je to systém určený pre masy, ktoré budú chcieť nový notebook za nízku cenu, no nechcú mať na obrazovke „dlaždice“. Celkom pochopiteľne je teda šanca, že si Microsoft vezme späť tých 10%, ktoré mu prebral Google. Je to samozrejme aj o marketingu a pokiaľ CEO Satya Nadella nechá systému urobiť dobrú reklamu, ešte viac to zvýši popularitu novej, jednoduchej platformy.

Lenže keď sa už týmto smerom vyberie softvérový gigant Microsoft, môžeme niečo podobné očakávať aj od Apple? Na to získame odpoveď zrejme až za pár rokov.

onedrive logo

Dnes nejčtenější

.