Zavřít reklamu

Finanční výsledky za první čtvrtletí letošního roku zveřejnili již prakticky všichni velcí hráči na trhu tabletů a tak je čas začít porovnávat komu se v meziročním srovnání zadařilo a kdo by měl naopak začít měnit svoji strategii. Přehled prodejů přinesla společnost IDC, která se zaměřila na meziroční srovnání. Bohužel pro fanoušky společnosti Apple skončila společnost s nakousnutým jablíčkem v logu v meziročním srovnání poměrně špatně a pokud se podíváme na meziroční pokles prodejů, zaznamenal právě Apple druhý nejhorší výsledek.

Zatím co v loňském roce se za první kalendářní kvartál podařilo prodat 19,5 milionů iPadů, v letošním roce to bylo za první tři měsíce roku pouze 16,4 milionů kusů. To představuje meziroční pokles prodeje 16,1%. Hůře dopadl již jen Amazon, který dokázal v roce 2013 prodat za první tři měsíce 1,8 milionů tabletů Kindle Fire, ale v letošním roce za stejnou dobu prodal již jen milion kusů, což znamená meziroční pokles o 47,1%. Meziroční pokles zaznamenal také Asus, který z 2,6 milionů kusů klesl na 2,5 milionů a tak si pohoršil o 2,8%.

Dařilo se naopak Samsungu, který v loňském roce prodal za první kvartál 8,5 milionů tabletů a v letošním roce za stejné období 11,2 milionů kusů, což představuje meziroční zvýšení prodeje o 32%. Neuvěřitelného progresu dosáhla společnost Lenovo, která v loňském roce prodala za první kvartál 600 000 tabletů a v letošním roce pak 2,1 milionů kusů, což představuje zvýšení prodeje o 224,3%. Je však potřeba brát v potaz fakt, že Lenovo počítá do tabletů také své hybridní zařízení, které spíše připomínají netbooky než klasické tablety.

Celkově pak bylo v roce 2013 prodáno za první tři měsíce 48,6 milionů tabletů a v letošním roce za stejné období prodali výrobci 50,4 milionů tabletů, což představuje nárůst o 3,9%. Trh s tablety tak stále roste, ovšem ne tak razantně jako v minulých letech. Pokud vezmeme dva největší soupeře, tedy Apple a Samsung, je na tom lépe právě druhý jmenovaný. Ten sice prodává stále ještě méně tabletů než Apple, ovšem na druhou stranu jeho prodeje stále stoupají a je tedy otázkou, čím to je, že o iPady již není takový zájem jako před rokem. Že by slova CEO Sony Mobile, který uvedl, že uváděním novinek jednou ročně příchází Apple o zákazníky.

IDC

*Zdroj dat: idc.com

Dnes nejčtenější

.