Zavřít reklamu

Už včera sme mohli nahliadnuť do bájnej miestnosti, v ktorej sa zrodil operačný systém iPhone 2G a dnes sa môžeme dozvedieť ďalšie zaujímavosti z vývoja tohto telefónu. Telefón, ktorý navždy zmenil svet, sa začal vyvíjať prakticky už v roku 2003, keď chcel Steve Jobs zariadenie, ktoré by mu umožnilo sledovať internet a e-maily aj na záchode“. Apple tak začal vyvíjať iPad, no neskôr došlo k rozhodnutiu, že dotykový telefón by bol predsa len zaujímavejší. Dnes si môžeme prečítať spomienky vedúceho vývoja UI, Grega Christieho.

Christie pre The Wall Street Journal odhalil niekoľko zaujímavostí z vývoja softvéru pre telefón iPhone. Pôvodne sa jednalo o špeciálnu verziu Mac OS X pre iPhone, čo oznámil aj samotný Steve Jobs pri jeho predstavení v roku 2007. Systém sa neskôr premenoval na iPhone OS a po predstavení iPadu sa jeho názov skrátil jednoducho na iOS. Christie začal na vývoji softvéru pre Project Purple pracovať po tom, ako ho sem pozval Scott Forstall. Christie sa tejto príležitosti chytil a stal sa tak súčasťou tímu, ktorý bol zodpovedný za množstvo efektov, ku ktorým mimo iného patrí Slide to Unlock, možnosť telefonovať z adresára a veľa ďalšieho. Tvrdí, že tí strávil nespočetne veľa hodín dolaďovaním každého detailu, ako napríklad rýchlosti scrollovania či efektu bounceback, pri ktorom sa grafika odrazí naspäť k rohu obrazovky.

extrudo_iPhone_prototype

Práca na vývoji operačného systému bola zaujímavá, ale aj stresujúca. Ľudia z jeho tímu bili hlavami do steny kvôli tomu, ako zmeniť SMS aplikáciu tak, aby zobrazovala kompletné konverzácie s ľuďmi, nie ako samostatné správy na ostatných telefónoch. Tím, v ktorom Christie pracoval, bol podľa jeho slov šokujúco malý, Apple mu však zakázal, aby povedal presné číslo. Stres si zažil aj samotný Christie. Ten musel každý mesiac podávať Stevu Jobsovi dve hlásenia na stretnutí v drobnej miestnosti bez okien. Táto miestnosť bola prísne strážená a nielen, že do nej nemohli pristupovať neautorizovaní zamestnanci, ale dokonca sem nesmeli vôbec chodiť upratovači. Jobsova posadnutosť utajením spôsobila, že dizajnéri museli zašifrovať každý jeden obrázok zariadenia, aj keď k ním nemal prístup prakticky nikto iný.

Lenže aj v prípade iOS platili určité časové termíny. Vývoj operačného systému pre toto zariadenie spočiatku Christieho tímu nešlo tak, ako si to Jobs predstavoval, no prejavil sa tu kompromis a dal mu 2 týždne na to, aby sa zlepšil. To sa nakoniec podarilo a keď už bol jeho tím hotový, Steve Jobs a Christie predviedli výtvor šéfdizajnérovi Jonymu Ivovi a členovi predstavenstva Apple Billovi Campbellovi. Ten po zhliadnutí dokumentov dokonca vyhlásil, že iPhone bude lepší než pôvodný Mac. V roku 2005 bol schválený finálny dizajn a oficiálne sa začal 2,5-ročný maratón, behom ktorého drobný tím so Stevom Jobsom vybudovali iPhone kompletne od základov. Jobs ako hlava projektu vzal svoju úlohu tak vážne, že sledoval každý drobný detail z hľadiska dizajnu hardvéru aj softvéru.

Screen-Shot-2012-07-27-at-13.00.20
*Zdroj: MacRumors s odvolaním na platený článok WSJ

Dnes nejčtenější

.