Zavřít reklamu

Spomineok na Steva Jobsa existuje skutočne mnoho a časom sa začneme stretávať s čoraz väčším množstvom článkov od ľudí, ktorí mali tú česť poznať tohto človeka osobne. Svojim nekompromisným, autoritatívnym vedením dokázal v garáži vytvoriť firmu, ktorá je dnes jednou z najväčších na svete a ktorá niekoľkokrát zmenila svet. iPhone zmenil náš pohľad na telefóny, iPad pre zmenu zmenil spôsob, akým sledujeme internet. Množstvo spomienok na Steva Jobsa si odniesol aj Don Melton, vedúci vývojového tímu Safari. Jeho spomienky na Steva sú pomerne obsiahle a tak sme sa rozhodli rozdeliť článok na dve časti.

Steve Jobs mal rád humor a keď žartoval, tak to skutočne stálo za to. Bolo zvykom, že Steve si skúšal jednotlivé prezentácie niekoľkokrát, aby zo seba dokázal vydať maximum a predviedol nezabudnuteľnú show, ktorú si človek rád pozrie aj neskôr. Podobne tomu bolo aj pred konferenciou MacWorld 2003, kedy chcel Steve Jobs mimo iného predviesť prvú verziu Safari. Samotná konferencia začínala tým, že Steve Jobs začal vravieť o úspechu obchodov Apple Store. Práve obchody Apple Store boli v minulosti terčom kritiky analytikov, ktorí sa obávali, že vytvorenie kamenných obchodov spoločnosti Apple nebude nijak prospešné a skôr bude predstavovať ďalšie problémy. Lenže analytici nepočítali s tým, že len v decembri/prosinci navštívilo obchody Apple Store 1,4 milióna zákazníkov. Steve si bol analytických rečí vedomý a tak do prezentácie zakomponoval skrytý slide ako žart pre Phila Schillera.

Ten sa však do miestnosti zatiaľ nedostal a tak Steve prizvaným pracovníkom vysvetlil, čo má v pláne. Keď Phil Schiller prišiel do miestnosti, Steve Jobs spustil prezentáciu od začiatku a začal rozprávať o tom, ako sa darilo obchodom Apple Store. Lenže reč o obchodoch zakončil slovami: „Len za december/prosinec naše obchody navštívilo 1,4 milióna zákazníkov. Takže pre vás, ktorí ste o nás pochybovali….“ a ukázal slávny plagát amerického vojaka zo 40. rokov, ktorý môžete vidieť nižšie. Steve dokázal tento vtipný moment pojať celkom normálne, keďže vzápätí sa Phila Schillera opýtal: „Čo myslíš Phil? Veľa?“. Phil a aj mnohí ostatní v hľadisku vybuchli od smiechu a Ken Kocienda dokonca pri tomto záchvate smiechu spadol na zem.

bigcupofshutthefuckup

Don Melton si ďalej spomína na to, ako sa Steve Jobs obliekal. Ako sám vraví, Steve si síce rád obliekal čierny rolák a modré rifle, no nenosil ich vždy. Keď ešte začínal pracovať v Appli, pamätá si na to, ako sa Steve prechádzal smerom do Caffé Macs s Jonym Ivom. Lenže tentoraz mal Steve na sebe oblečené krátke nohavice a tropické tričko s gombíkmi. Toto oblečenie bolo skutočne nevídané a čoskoro v Appli získalo iný význam. Keď si Steve obliekol letné oblečenie, znamená to, že je leto. Neobvyklé oblečenie spôsobilo, že niektorí ľudia ho na prvý pohľad prakticky vôbec nespoznali. Ale po campuse sa pohybovali aj ďalší ľudia s neobvyklým oblečením. Jeden z nich si dokonca pravidelne obliekal tradičnú škótsku sukňu.

510jobs

Kým na počiatku svojej jablčnej kariéry videl Melton Steva celkom často, neskôr tomu už tak nebolo. Mimo iného sa na tom podieľal aj on sám, keďže veľakrát posielal svojich kolegov na prednášky produktov. Nechcel totiž, aby bol jediný zo svojho tímu, ktorý vezme všetku slávu a česť poznať Steva Jobsa. No a zároveň sa vďaka tomu jeho kolegovia dozvedeli, aké utrpenie musel Melton z času na čas zažiť. Raz sa však odhodlal prísť sám na stretnutie, no to, čo uvidel, nebol Steve, akého poznal v minulosti. Steve bol tenký a nemal zrovna najzdravšiu farbu. Dokonca vyzeral veľmi staro. Spolu so znepokojujúcim vzhľadom bolo znepokojujúce aj jeho správanie. Vyzeral unavene a nedokázal sa sústrediť tak, ako v minulosti. Objasnil, že má rakovinu, no nikto nečakal, že ho až takto zmenila. Krátko po stretnutí zamieril do kancelárie jedného z jeho známych, k istému manažérovi. Ten, podobne ako ostatní, sú zaviazaní mlčať o akýchkoľvek rozhovoroch, ktoré prebehnú medzi pracovníkmi a manažérmi. Neskôr sa objavila správa, že Steva čaká transplantácia pečene a práve to vystrašilo mnohých pracovníkov spoločnosti. Ani po jeho návrate nevyzeral zrovna najzdravšie, ale bol oveľa živší než pred operáciou.

steve-jobs

Posledné stretnutie medzi Stevom Jobsom a Donom Meltonom sa konalo začiatkom leta v roku 2011. Je to zároveň posledný rok, kedy Steve figuroval ako CEO spoločnosti. Rozhovor sa týkal Safari a Melton si spomína, že Steve bol na ďalšej zdravotnej dovolenke od januára. Bol čoraz tenší a slabší, no ešte stále chodil do kancelárie, aby robil to, čo miloval. Na poslednom stretnutí sa riešil dizajn novej funkcie v Safari a dokonca došlo k otázke, čo má Apple robiť s novou verziou Safari pre Windows. Steve chcel vedieť, čo dokázal tento tím spraviť, aby bola nová verzia Safari pre Windows lepšia a konkurencieschopnejšia. Problém nebol v programovaní. Problém bol v reklame. Safari pre Windows nemalo dostatočnú reklamu a vedelo o ňom oveľa menej ľudí, než o Google Chrome. Prehliadaču od Google stačilo jednoducho to, že Google dal na svoju domovskú stránku odkaz na stiahnutie. V tomto tvrdení ho podporil aj Scott Forstall, ktorý vedel, že Safari pre Windows nemá budúcnosť, pokiaľ nebude mať dostatočnú reklamu. Navyše reklama mohla pomôcť aj verzii pre Mac, ako si mysleli ľudia na stretnutí. Steve teda začal premýšľať nad tým, či Apple má robiť reklamu svojmu prehliadaču, no nakoniec povedal: „Nie.“

Nakoniec, keď sa doma Melton liečil v posteli, zavolal mu Scott Forstall so smutnou správou. Steve Jobs zomrel. Pretože bol Scott jedným z najbližších spolupracovníkov Steva, človek si zrejme vie predstaviť, ako ťažko sa mu táto správa hovorila. Vtedy si Melton uvedomil, aká to bola pocta poznať a pracovať so Stevom Jobsom, aj keď len chvíľu.

Steve Jobs zemřel

Dnes nejčtenější

.