Zavřít reklamu

Norman Foster je předsedou společnosti Foster+Partners a vedl stavbu a designování několika významných budov jako je Hearst Tower v New Yorku nebo například McLaren Technology Centre, které je postaveno na umělém jezeře. Právě Foster pomohl Stevu Jobsovi navrhnout areál společnosti Apple tak, aby zohlednil Jobsův obdiv hlavní budovy v areálu Stanfordské univerzity, ale aby zároveň dokázal nabídnout co nejvíce prostoru pro zeleň, která obklopuje nejen vnější, ale také vnitřní část areálu. Foster vytvořil řadu studií, až nakonec projekt přetransformoval do kruhu, který obklopuje park, současně se však par nachází také všude kolem něj.

„Řada míst s rostlinami byla v prvních studiích začleněna do uzavřených prostor, z nichž všechny byly následně propojeny. Tyto studie se nakonec proměnily v kruhovou budovu, která ohraničuje soukromý prostor ve svém středu, v podstatě park, který replikuje původní kalifornskou krajinu a nabízí také sady, které zde byly v minulosti. Vozidla jsou z tohoto prostoru vyhoštěny a asfalt je nahrazen zelení, místo parkovišť jsou zde běžecké a cyklistické stezky.“

Podle Fostera je budova sice velká se svoji rozlohou, která je po obvodu větší než jedna míle, ale je kompaktní, podobně jako je tomu na letišti. Budova nabízí pečlivé rozdělení jednotlivých částí ve kterých jsou kavárny, haly, vchody a do každé části se můžete dostat jednotlivým vchodem. Jedná se tedy v podstatě o uskupení několika budov, které mohou pro člověka sloužit jako jednotlivé budovy, ale jsou také propojeny navzájem.

„Samozřejmě že zde máte obrovskou škálu lidí, od softwarových programátorů, designérů, marketingu, maloobchodu a tak dále, ale můžete se zde pohybovat vertikálně i horizontálně. Blízkost jednotlivých oddělení je velmi pečlivě zvážena.“

Areál nabízí kilometry běžeckých a cyklistických tratí a Foster říká, že více než 1000 kol bude k dispozici přímo v areálu a budou je mít možnost využívat zaměstnanci. Cesta od parkoviště povede nejen podzemím, ale také přes různé přírodní tratě, tak aby nedošlo ke zničení vzhledu krajiny tím, že zde bude stát obrovské parkoviště. Apple doufá, že se podaří budovu dokončit do roku 2016 a zaměstná zde více než 12 000 zaměstnanců, včetně top managmentu společnosti.

Dnes nejčtenější

.