Zavřít reklamu

Uplynulý víkend patril v USA k jedným z najvýznamnejších. Za veľkou mlákou totiž začal 47. šampionát NFL Super Bowl. Každoročná športová udalosť je známa aj vďaka reklamám, keďže spoločnosti majú istotu, že si ich reklamy zhliadne veľmi veľké publikum. Inak tomu nebude ani tento rok, no v súvislosti s 30. výročím Macintoshu sa špekuluje, že sa medzi reklamami objaví aj nový spot od Apple. Spoločnosť Apple sa tu totiž v minulosti objavila štyrikrát, pričom debutovala legendárnou reklamou „1984“.

Reklamný spot 1984 bol do dnešnej doby jediný, ktorý zožal tak obrovský úspech. Reklama je totiž aj po 30 rokoch známa takmer každému fanúšikovi Applu a zároveň sa stala jednou z najlepších reklám v histórii ľudstva. O rok neskôr chcel Apple zopakovať svoj počin a predviedol novú reklamu, známu ako Lemmings. Jednalo sa však o obrovský krok vedľa a reklama nielen, že zožala veľkú vlnu kritiky, ale zároveň odradila množstvo potenciálnych zákazníkov. V reklame bolo vidieť množstvo podnikateľov v zástupe, ktorí sa vrhali priamo do priepasti. Apple chcel týmto vyjadriť, že v kancelárii môžete mať aj iné produkty než tie, ktoré tam majú všetci. Apple totiž 23. januára/ledna predstavil Macintosh Office, teda kancelárske riešenie na čele s počítačom Macintosh.

Kritika spôsobila, že režisér Lee Clow nenatočil pre Apple žiadnu Super Bowl reklamu až do roku 1999, keď si ho zavolal Steve Jobs. Po tomto stretnutí pripravil Lee Clow pre Apple ďalšiu reklamu, tentoraz v hlavnej úlohe s počítačom HAL 9000. Apple v nej popisoval, prečo došlo k chybe Y2K a prečo sa Macintoshu nič nestalo. Chyba bola podľa neho v ľuďoch, ktorí naprogramovali staré systémy tak, že si neuvedomovali rok 2000 a tým pádom spôsobili známu chybu. Zaujímavosťou je, že aj keď táto reklama nebola veľmi kritizovaná, dnes patrí k menej známym.

Apple sa opäť objavil na Super Bowl-e v roku 2004, teraz ale už v spolupráci s Pepsi. Nová reklama „I fought the law“ prezentuje mladých ľudí, ktorí boli zadržaní za bezplatné sťahovanie hudby z internetu. Niekto by pri čítaní týchto riadkov povedal, že tým chce Apple prezentovať svoj iTunes Store, teda obchod, v ktorom si môžu ľudia sťahovať digitálnu hudbu za 99 centov, no nie je to úplne tak. Apple totiž v roku 2004 uzavrel spoluprácu s Pepsi, ktoré do svojich fliaš ukrylo kódy na bezplatné stiahnutie jednej skladby z iTunes Store. Celkovo bolo rozdaných 100 miliónov skladieb, teda existovala šanca, že sa kódy nachádzali v každej tretej fľaši Pepsi. Ľudia sa ale museli poponáhľať, keďže samotná akcia končila 31. marca / března 2004.

Dnes nejčtenější

.