Zavřít reklamu

Ako tvrdí The Wall Street Journal, čínska vláda začala v týchto dňoch prešetrovať dvoch čínskych výrobcov, ktorí vyrábajú množstvo produktov a komponentov pre Apple. Konkrétne sa jedná o spoločnosti UniMicron a Foxconn. Čínska vláda obvinila týchto výrobcov z toho, že údajne vyhadzujú obrovské množstvo toxického ťažkého kovu do neďalekých riek. Priemyselná oblasť, ktorá sa nachádza 40 míľ na západ od Šanghaju, je všeobecne známa pre výrobu obrovského množstva elektroniky, najnovšie si na ňu ale posvietila vláda.

Dodávatelia Applu však nemajú problém po prvýkrát. Už v minulom mesiaci sme sa mohli dočítať, že Pegatron veľmi zle zaobchádza so svojimi pracovníkmi, ktorí na výrobných linkách mnohokrát pracujú prehnane dlhé nadčasy, za ktoré navyše nie sú platení. O správu sa so svetom podelil Ding Yudong, zástupca riaditeľa tamojšej odnože Čínskeho úradu pre životného prostredia. Apple sa rozhodol na túto správu reagovať, a vraví, že sa snažil zabezpečiť čo najekologickejší spôsob výroby budúcich zariadení, čím tieto spoločnosti začnú spĺňať štandardy Applu. Apple pritom každoročne od roku 2007 zverejňuje svoj dokument, v ktorom prezentuje svoju transparentnosť ohľadom výroby svojich zariadení. Najnovšie do svojho programu zodpovednosti za dodávateľov rozhodol pridať aj bod, v ktorom jasne uvádza, že chce zabezpečiť bezpečné a etické pracovné podmienky kdekoľvek, kde sú jeho produkty vyrábané.

Apple tak reaguje na nedávne vyhlásenie, podľa ktorého Pegatron zanedbáva svojich pracovníkov. Pre Pegatron dnes pracuje 70 000 robotníkov a tí majú na starosti celkovú výrobu iPad mini a značnú časť telefónov iPhone 4, 4S a iPhone 5. Pokiaľ sa tvrdenia ukážu ako pravdivé, Pegatron bude mať na starosti aj výrobu iPhone 5C.

iPhone_5

*Zdroj: MacRumors s odvolaním na platený článok The Wall Street Journal

Dnes nejčtenější

.