Zavřít reklamu

Ačkoli se to tak nemuselo na první pohled zdát, Apple včera udělal dva velmi důležité kroky pro představení skutečně revolučního televizoru. Podle některých významných zahraničních médií dokonce akvizice společnosti PrimeSense a rokování ohledně přeskakování televizních reklam znamenají potvrzení toho, že společnost Apple skutečně chystá vlastní televizor. V minulosti jsem psal článek o tom, že Apple v podstatě nemá co revolučního představit v oblasti televizorů, nyní se však zdá, že společnost s nakousnutým jablíčkem v logu přece jen přišla na způsob, jak by nás mohla televize začít znovu bavit.

K uživatelskému zážitku obrovskou mírou přispívá ovládání jakéhokoli produktu na světě. Ani to nejlepší auto na světe ve vás nevzbudí dokonalý zážitek z jízdy, pokud se bude špatně řídit. Přesně tak je tomu i u televizoru. Podle izraelských médií společnost Apple začala rokovat o převzetí PrimeSense, společnosti která stála za technologií prvního Microsoft Kinect. Ovládání pomocí pohybu je sice již známá věc se kterou se kromě již zmíněného Kinectu, bývalého Project Natal, setkáváme také u řady Smart TV především od společnosti Samsung. PrimeSense však nabízí skutečně velmi pokročilé možnosti ovládání, které jsou srovnatelné jedině se současnou generací Kinectu. Jak se však zdá, ne každý chce herní konzoli jako součást svého mediálního centra a řada uživatelů, kteří by rádi využili ovládání pomocí pohybů ruky, prstů nebo celého těla, přitom nechtějí herní konzoli.

PrimeSense navíc nabízí gesta, která již velmi dobře známe z uživatelského prostředí operačního systému iOS, samozřejmě s tím rozdílem, že v případě PrimeSense se nemusíme dotýkat žádné plochy nebo displeje. Televizor od společnosti Apple tak pomocí technologie společnosti PrimeSense umožní jednoduše zobrazit fotogalerii a v případě kdy budete chtít nějakou fotografii přiblížit, jednoduše roztáhnete dva prsty od sebe a fotografie se přiblíží. Uživatelské prostředí Apple HDTV (označujme tak televizor společnosti Apple), by tak mohlo nabídnout naprosto stejné možnosti, jaké nabízí iOS. Apple by dokonce mohl přenést celé iOS přímo na obrazovku televizoru s tím, že budeme mít možnost používat zcela stejná gesta, která již roky známe z našich iPadů, iPhonů, iPodů nebo v případě touchpadu z našich počítačů.

Další novinkou o které jsme se během včerejšího dne dozvěděli je vyjednávání Applu s televizními společnostmi o možnosti přeskakovat reklamu. Uživatel by tak dostal na výběr možnost zaplatit měsíční paušál s tím, že nebude v televizním vysílání omezován reklamou. Pro televizní společnosti se může zdát přeskakování reklam jako poměrně iracionální krok, přece jen z reklamní činnosti plyne více než 95% příjmů všech soukromých televizí kromě placených kanálů. Ovšem je potřeba si uvědomit že Apple HDTV bude mířit do celého světa, nikoli pouze do ČR a SR, kde jsme co se služeb týká stále ještě velmi omezeni. Uživatelé v USA neváhají předplatit služby společností Netflix, Hulu, Amazon, Google nebo Yahoo, aby dostali originální obsah bez reklam. Pokud Apple dokáže přesvědčit jednotlivé stanice nebo celé operátory o tom, že zisk z měsíčních poplatků bude srovnatelný se ziskem plynoucím z reklam, které se v čím dál tím větší míře přesouvají směrem k internetové inzerci, nebudou mít operátoři a stanice příliš o čem přemýšlet. Přece jen je lepší mít zajištěn příjem z předplatného, než nechat zákazníky aby si raději předplatili Hulu, kde je reklama neomezuje.

Nyní nastává alespoň pro tento moment poslední otázka. Proč by Apple tyto technologie neintegroval přímo do naší staré známé Apple TV, ale vytvářel by zcela nový produkt? V momentě kdy by společnost chtěla představit výše uvedené technologie, musel by ke stávající Apple TV dodávat také senzor typu Microsoft Kinect, který by snímal gesta uživatelů. PrimeSense navíc umožní například rozpoznat podle tváře nebo postavy jednotlivé uživatele a nabídnout jim okamžitě jejich vlastní profil s vlastním nastavením. V tom případě je však nutné aby televize měla možnost monitorovat co největší prostor v pokoji, ve kterém je umístěna. Dodávat k Apple TV senzor který budeme muset připnout někam na stávající televizor zkrátka není styl Applu. Ten raději představí televizor v ultra tenkém designu podobném tomu, který nyní nabízí iMac, jenž bude mít integrované všechny senzory a potřebný hardware.

Takže nyní tu máme první dva skutečně velmi pádné důvody proto, abysme si koupili Apple HDTV. Nyní už jen zbývá, aby Apple svůj vlastní televizor skutečně představil. Přece jen možnost hrát veškeré hry a používat všechny aplikace z App Store, které známe z iPadu a iPhone přímo na našem televizoru společně s možností přeskočit televizní reklamy jsou skutečně pádné argumety, proč si pořídit právě televizor od společnosti Apple!

Apple-iTV

Dnes nejčtenější

.