Zavřít reklamu

Obchod Windows Store, ktorý Microsoft spustil v novembri ako neoddeliteľnú súčasť svojich systémov Windows 8 a Windows RT, do dnešného dňa ponúka viac ako 50 000 aplikácií, vďaka čomu predbehol Mac App Store hneď trojnásobne. Na ňom totiž môžu používatelia v tomto momente nájsť približne 14 000 programov, pričom tento počet pravidelne narastá. Základným rozdielom medzi Windows 8 a Mac OS X je však ten, že Microsoft prispôsobil svoj systém pre tablety a dotykové obrazovky, a práve preto je jeho konkurentom skôr iTunes App Store a obchod Google Play.

Vzhľadom k tomu, že sa jedná o obchod spustený len pred 4 mesiacmi, sa jedná o veľmi slušné číslo, ktoré však ani zďaleka nedosahuje na svojho jablčného konkurenta. Na App Store je totiž v súčasnosti dostupných viac ako 370 000 aplikácií priamo pro iPad, pričom toto číslo rastie rýchlym tempom. Prekonanie okrúhlej hranice však môže byť spôsobené dvomi faktormi. Windows je všeobecne ešte stále najpoužívanejším OS, za čo môže najmä otvorenosť platformy v minulosti a známe prostredie. Paradoxne je to práve Windows 8, ktorý je v súčasnosti najmenej používaným a ktorý má najmenší podiel na trhu – len vyše 3% celosvetovo predaných počítačov v súčasnosti obsahuje Windows 8. S jeho príchodom zároveň došlo aj k uzavretosti systému, pričom podobne ako v prípade Applu, tak aj v prípade Microsoftu si musia vývojári predplatiť vývojárske konto na 1 rok.

windows-store

Microsoft sa navyše rozhodol zvyšovať počet dostupných aplikácií a podiel systému na trhu tým, že začiatkom marca začal ponúkať vývojárom 100 dolárov za každú vytvorenú aplikáciu pre Windows 8 alebo Windows Phone 8. Aj táto akcia má však svoje pravidlá a vývojári môžu získať od spoločnosti maximálne 2000 dolárov, ak vytvoria 10 aplikácií pre každú z platforiem. Táto akcia platí do 30. júna 2013, kedy by mala spoločnosť podľa doterajších špekulácií po vzore Applu spustiť vlnu každoročných, lacných updatov, zvanú Windows Blue. Obchod Store okrem iného ponúka aj aplikácie, ktoré sú v systéme predinštalované, a teda vám zároveň umožňuje tieto aplikácie v prípade, že ich nepoužívate, odinštalovať.

*Zdroj: Slashgear

Dnes nejčtenější

.