Zavřít reklamu

Poté co před pár týdny oznámil Facebook útok hackerů na počítače zaměstnanců společnosti, stalo se tento týden to stejné také Applu, který včera následoval The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal nebo Microsoft. To je však jen část společností pocházejících z USA, které čelí útokům hackerů. Běžní uživatele však nemusí mít obavy, hackerům nejde o naše hesla nebo bankovní účty, zajímají se o strategie nadnárodních společností. Již v době války v Perském zálivu pochopili hackeři, že je výhodnější ukrást data světového významu o plánech operace pouštní bouře a jednoduše je vydražit tomu, kdo dá víc, buď USA nebo Sadám Husain. V současné době se hackeři soustředí na plány společností jako je právě Facebook, Apple nebo Microsoft, jejichž počítače čelí útokům.

Vůbec nejznámějším případem kdy byla zneužita firemní strategie soukromé společnosti je případ Coca-Coly, která chtěla koupit největšího Čínského výrobce limonád a ovládnout tak čínský trh naplno. Právě informace o chystané akvizici které získali hackeři dokázali obchod překazit. Coca-Cola však neproslula tím, že její počítače napadli hackeři a nepovedl se díky tomu významný obchod, společnost se v tomto ohledu zapsala do historie zejména tím, že následně uváděla do médií, že se sice útok stal, ovšem informace okolo něho jsou značně nadnesené. Coca-Cola se tak ve snaze nepoštvat si proti sobě čínskou vládu, snažila útoky na své počítače co nejvíce omlouvat a veřejnosti vzkázala, že se v podstatě nic nestalo. Přece jen je čínský trh velmi lukrativní a tak zástupci Coca-Coly zvolili taktiku, díky které si proti sobě nepoštvou nejen vládu, ale ani zákazníky.

V případě Applu a dalších nadnárodních korporací nejde hackerům o to, aby zjistili naše Apple ID nebo heslan a Facebook, naopak jim jde o získání interních údajů společnosti. Tyto strategie pak využívají čínští výrobci, vývojáři, prodejci nebo jak se začíná spekulovat, také samotná vláda. Přece jen vyrobit iPhone 6 dříve než Apple je zajímavý business a s plány přímo od Applu to pro výrobce, který vyrábí ve stejných továrnách jako samotný Apple bude hračka. Samozřejmě jsou hodnotné také plány na výstavbu nových Apple Store nebo rozšíření internetových obchodů, takové plány pak ženou ceny budov do astronomické výše. Vzpoměňme si na to, když Apple nakupoval pozemky v Silicon Valley tak, aby nikdo nevěděl že jsou jeho.

Zajímavé je, že centrem hackerů je podle dostupných informací New York Times ze zprávy americké společnosti Mandiant zabývající se počítačovou bezpečností, budova na okraji Šanghaje ve které sídlí útvar 61398. Útvar s číslem 61398 však pracuje pod záštitou čínské armády a zde nastává problém. Zatím co veřejnost a nekterá média si mylsí že vše co se v současné době ohledně útoků děje je přímo sponzorované činskou vládou, nadnárodní společnosti stejně jako americká vláda se snaží tyto informace mírnit právě ze stejného důvodu, jako to dělala Coca-Cola. Peking se samozřejmě nařčením brání a uvádí, že útoky jsou anonymní a probíhají všude. V následujících měsících a letech tak patrně budeme svědky toho, že se informace nekradou z výrobních linek Foxconnu, ale přímo z počítačů zaměstnanců společnosti Apple a dalších světových korporací.

*Zdroj: vysílání STV2 22.2.2013, The New York times, Bloomberg TV

Dnes nejčtenější

.