Zavřít reklamu

Apple se v případě App Store odhodlal k dalšímu poměrně kontroverznímu kroku, z iTunes App Store totiž zmizela aplikace 500px oblíbené služby pro sdílení fotografií od profesionálních, ale i amatérských fotografů. Hned v úvodu je důležité zdůraznit, že aplikace 500px stejnojmenného serveru je čistě uměleckou záležitostí a unikátnost služby 500px spočívá právě v tom, že si její uživatele skutečně uvědomují které fotografie na web patří a které nikoli. Na 500px se tak v naprosté většině případů setkáme se skutečně profesionálními fotografiemi, které pochází nejen od fotografických nadšenců, ale také od profesionálních fotografů. Server TechCrunch získal kompletní podrobnosti o tom proč a jak byla aplikace 500px z iTunes App Store odstraněna a to po šestnácti měsících, kdy si ji stáhlo více než milion uživatelů.

„Aplikace 500px byla stažena z iTunes App Store dnes v jednu hodinu ráno a během dne již nebyla dostupná v žádném App Store na světě. Tato situace nastala krátce po večerní diskusi mezi Applem a zástupci společnosti 500px, kteří žádali Apple o schválení nové aktualizace pro svoji aplikaci. Recenzent Applu řekl že aktualizace nemůže být schválena protože dovoluje uživatelům vyhledávat fotografie nahých osob. To je sice z pohledu recenzenta správné rozhodnutí, protože Apple netoleruje žádný, ani sebemenší náznak erotiky, ovšem z pohledu všech ostatních lidí je to nepochopitelné. Noví uživatelé navíc nemohou pouze vyhledat fotografie nahých osob tak jak je to běžné na sociálních službách jako je Instagram. Místo toho musí v nastavení aplikace povolit, aby aplikace mohla tyto fotografie vyhledávat, defaultně je totiž nevyhledá. Zástupce 500px navíc potvrdil, že aplikace toto nastavení defaultně nabízí proto, protože chce server 500px ochránit děti před pohledem na nahé lidi. Drtivá většina fotografií nahých osob je pak čistě uměleckého charakteru a v žádném případě se nejedná o pornografii.“

O tom proč byla aplikace celkově stažena za App Store však Techcrunch neinformuje. Aplikace je totiž v iTunes App Store již 16 měsíců před pár týdny se objevila tkaé její iPad verze, kterou Apple taktéž bez problémů schválil. Problém tak zřejmě nebyl jen s novým updatem, ale s tím, že si Apple až nyní uvědomil možnost, že se na serveru nachází také fotografie nahých lidí. 500px již usilovně pracuje na tom, aby dokázal zablokovat fotografie nahých osob ve vyhledávání a aplikace se tak opět dostala do iTunes App Store.

Dnes nejčtenější

.