Zavřít reklamu

O tom že má společnost Foxconn, největší výrobce produktů pro Apple, dlouhodobě problémy s dodržováním snesitelných pracovních podmínek jsme vás již informovali nespočetněkrát. Stejně tak jsme vás informovali o tom, že se Foxconn chystá nahradit drtivou většinu všech zaměstnanců za pracovníky, kteří si na těžkou práci a blbé podmínky rozhodně nebudou stěžovat. Foxconn již začal nahrazovat zaměstnance roboty, kteří odvedou práci za lidi. To samozřejmě na první pohled znamená, že o práci přijdou desítky tisíc zaměstnanců společnosti, ovšem Foxconn oponuje, že to není pravda a zaměstnanci budou přemístěny do jiných pozic, kde již nebudou muset vykonávat náročnou, monotónní práci.

Wall Street Journal uvádí, že zaměstnanec jménem Zhang strávil dva roky života jako dělník na montážní lince Foxconnu, kde zapojoval jednotlivé komponenty do základních desek. V poslední době byl spolu se svými kolegy přesunut na jiné pozice a jeho práci nyní obstarávají roboti, kteří mohou pracovat 24 hodin denně bez toho, aniž by na ně působila monotónní práce jako stresující. Zhang uvádí, že z dvaceti až třiceti zaměstnanců kteří dříve pracovali na výrobní lince zůstalo na této pozici již jen pět lidí, kteří ovládají stroje. Je tedy otázkou, zda Foxconn ostatní zaměstnance přemístil na jinou pozici nebo je zkrátka vyhodil.

Problém je totiž v tom, že lidstvo již je sice dostatečně technicky vyspělé na to, aby monotónní a nudnou práci mohli vykonávat stroje, ovšem psychicky na tom ještě ani zdaleka není tak, aby si práci strojů mohli ostatní lidé užívat a nemuseli se bát o své přežití v důsledku ztráty zaměstnaní. V příštích měsících se tedy sice již nebudou objevovat články o tom, že zaměstnanci Foxconnu trpí při práci, ale že bývalí zaměstnanci Foxconnu umírají hlady.

foxconn workers

Dnes nejčtenější

.