Zavřít reklamu

dávnejšie sa na svet dostali správy o príprave cenovo dostupnejšieho iPhone, ktorý by mal doplniť portfólio spoločnosti Apple a ktorý by ponúkol chudobnejším používateľom okúsiť eleganciu produktov, aké kalifornský gigant prináša. Aj napriek vydaniu vyššieho iPhone so 4-palcovým displejom a súčasnému predaju až troch modelov jablčného telefónu v predajniach, stále existuje možnosť, že sa Apple pustí do výroby ešte menšieho a lacnejšieho dotykového telefónu, dostupného aj v našich končinách. Pokiaľ by spoločnosť tento krok, spolu s bájnou vyše 40-palcovou HDTV, rozhodla vykonať v priebehu budúceho roku, stále vo vzduchu visí otázka – Aký tento telefón bude?

Rovnako ako plány o iPad mini a vyššom iPhone, existovali špekulácie i o menšom a lacnejšom telefóne z dielní významného hráča na poli elektronického segmentu. Apple nám potenciál stvoriť takéto zariadenie predstavil už tento rok, kedy v septembri predstavil vyšší iPod nano s 2.5-palcovým multi-touch displejom. V konečnom dôsledku by teda šlo o recenzovaný tohtoročný iPod nano s väčším množstvom funkcii a vyššou cenou. Tento krok by zároveň udával zmysel existencii iPod Touch, ktorý sa však postupom času zmenil z prehrávaču na digitálny fotoaparát. Zariadenie by v konečnom dôsledku bolo len drahším, recenzovaným iPod nano, ktorý by však aj naďalej neobsahoval niekoľko významných funkcii obsiahnutých vo veľkom, 3.5- alebo 4-palcovom telefóne.

iphone-mini-logo2

Z hľadiska dizajnu by zrejme šlo o hrubší variant iNano so vstavaným mikrofónom, reproduktorom a portom pre nano-SIM karty, ktoré spoločnosť už využíva v najnovšom iPhone a celulárnom modeli iPad mini. Prístroj by sa tak ešte viac podobal na fínsku Nokiu Lumia 800, ktorá sa zas inšpirovala iPod nano 2. generácie, do ktorej osadila telo iPhone 4. Medzi novými aplikáciami by sme teraz mohli nájsť okrem telefónu a správ aj Kalkulačku, kontakty, poznámky a ďalšie, no na obchody iTunes, App Store a prehliadač Safari môžeme vzhľadom k menšiemu výkonu a displeju rovno zabudnúť. Telefón by zrejme vo svojej prvotnej revízii neobsahoval ani fotoaparát a teda by sa jednalo skôr o pilotný model, vďaka ktorému by spoločnosť vedela určiť, čo bude s produktom ďalej – dôjsť by totiž okrem neskoršieho vydania novej revízie s fotoaparátom a ostatnými funkciami, prípadne zlacnenia mohlo dôjsť aj k vyradeniu produktu, pokiaľ by naň trh zareagoval negatívne a spoločnosť by vďaka nemu nezaznamenala veľký zisk.

Vzhľadom k celulárnej konektivite by sme v zariadení však aj naďalej mohli nájsť funkcie závislé na internete, čím by napríklad zariadenie bolo schopné zobraziť počasie alebo odosielať a prijímať správy iMessage, v súčasnosti dostupné nielen na iPhone, iPod Touch a iPad, ale aj na počítačoch Mac so systémom Mountain Lion. Rovnako existuje i šanca, že by zariadenie bolo dostupné vo viacerých farebných variantoch, nielen v tmavej a bielo-striebornej farebnej variante, v akej nájdeme iPhone 5. Rozlíšenie displeju, ako aj jeho rozmery by ostali nezmenené, rovnako by sme v zariadení aj naďalej našli Bluetooth anténu (teraz však na vrchu zariadenia). Jednoduchá konštrukcia a možnosti by cenu zariadenia mohli definovať na počiatočných 299 alebo 399 dolárov, dostupný by bol v 8 a 16 GB variante. Stále však treba brať do úvahy aj vetu magazínu Bloomberg: „Apple často pracuje na produktoch, ktoré nikdy neuvidia svetlo sveta.“

overview_lightning

Dnes nejčtenější

.