Zavřít reklamu

Společnost Trend Micro se dlouhodobě zabývá bezpečností mobilních operačních systémů, které samozřejmě také pečlivě analyzuje. Z nejnovějších dat vyplývá, že zatím co v červnu letošního roku čelili uživatele operačního systému Android 30 000 škodlivých aplikací, v září již toto číslo stouplo na 175 000 škodlivých aplikací, které jsou pro Android napsány. „Zatímco poměrně striktní přístup společnosti Apple k prověřování aplikací před vpuštěním na App Store minimalizoval bezpečnostní rizika, otevřená platforma Googlu se stala semeništěm škodlivých aktivit,“ uvádí mluvčí Trend Micro.

Největší a také nejrozšířenější zbraní hackerů při útoku na Android je využití falešných verzí skutečných aplikací. Díky tomu, že je Android zcela otevřený systém a při odeslání aplikací do internetového obchodu Google Play dochází jen k minimální kontrole, která je navíc plně automatizována, stavá se že vývojáři posílají do Google Play aplikace, které vypadají například stejně jako hry které hrají miliony uživatelů operačního systému Android, tedy například jako nová verze Angry Birds. Další zbraní v rukou hackerů jsou aplikace, které sice dělají to co v popisu uvádějí, ale kromě toho shromažďují také velmi citlivá data o uživateli. Výjimkou nejsou ani aplikace, která začnou po nainstalování vytáčet placené telefonní linky nebo odesílat placené sms.

„Android představuje dominantní mobilní platformu s mimořádně úspěšnou obchodní historií. Digitální podsvětí také sleduje statistiky a analytické zprávy, a tak vymysleli způsob jak získat peníze pomocí mobilního malwaru. A na rozdíl od vašeho počítače, při získávání informací z mobilu se také odhalí vaše geografická pozice, telefonní čísla, která jste volali – a mnoho dalšího – všechno věci, které lze dobře prodat,“ vysvětlil technický ředitel Trend Micro Raimund Genes. V nadpisu článku jsem schválně uvedl, že na iOS nejsou téměř žádné škodlivé aplikace, protože se v historii již jedna nebo dvě skutečně objevily. Aby se škodlivý kód dostal do iTunes App Store, je potřeba překonat lidský faktor, který samozřejmě může selhat, ovšem vzhledem k tomu, že Apple kontroluje aplikaci jak automaticky pomocí software, tak i pomocí ruční kontroly zaměstnanců, je téměř nemožné, aby se v iTunes App Store objevil škodlivý kód.

The-Best-Antivirus-for-Android

*Zdroj: mobilmania.cz s odkazem na Trend Micro

Dnes nejčtenější

.