Zavřít reklamu

Finská firma na svém YouTube profilu představuje oficiální video kampaň, která má za cíl předvést přednosti jejich nového modelu. Hlavní postavou v kampani s názvem „Nokia Lumia Challenge“ je Marco Tempest, který bývá označován jako „virtuální kouzelník“, spojuje totiž magii s nejnovější technologií. Jeho tvorbu a bližší informace můžete nalézt na oficiálních stránkách marcotempest.com.

Nokia aktuálně představila již čtvrté video, které má srovnat schopnosti Lumie a iPhonu. Scénář je jednoduchý. Tempest zastaví náhodného kolemjdoucího a dotyčný má u sebe překvapivě právě iPhone. Uživatel tohoto zařízení je pak vyzván k souboji v určité dovednosti, má například nalézt nejbližší kavárny nebo aktuální fotbalové výsledky. Pakliže soutěžící souboj prohrají, dostanou darem Lumii, přičemž podepíší jakousi tabulku, která obsahuje větu „I have just upgraded to Nokia Lumia“.

Zajímavé je, že si Nokia pro komunikaci Lumie vybrala i způsob v podobě srovnání s iPhonem. Je zřejmé, že se finská firma snaží cílit na mladé uživatele chytrých telefonů, čemuž by odpovídal způsob komunikace i výběr soutěžících v jednotlivých spotech. Celkově podoba těchto spotů zapadá do stylu celé komunikační kampaně k Lumii. Videa mají prozatím na oficiálním YouTube kanálu firmy v průměru deset tisíc zhlédnutí. Zda se Nokii podaří, aby byla videa šířena virálně je nejisté. Vzhledem k popularitě iPhonu a skutečnosti, že Apple produkty společnost poněkud „štěpí“ (viz například článek „Analýza: Poškozují patentové spory obraz Applu?“), je možné, že se jim dostane větší pozornosti. Osobně jsem však k tomuto předpokladu spíše skeptický.

Je rozhodně vhodné podívat se podrobněji na technickou stránku věci. Roman Zavřel tak v další části zhodnotí videa ze svého pohledu.

Osobně si o sobě myslím, že jsem hloupý člověk a je tak možné, že jste z reklam pochopili mnohem více než já, ale já tomu skutečně nerozumím. Nokia srovnává s iPhonem své nejslabší místo, tedy aplikace. Nokia a její operační systém Windows Phone 7.5 disponují v současné době 70 000 aplikací. Apple se svým iOS má k dispozici více než 620 000 aplikací. Srovnávat tak právě aplikace mi přijde zcela proti logickému uvažování. Místo toho aby Nokia srovnala výkon telefonu, který je téměř o půl roku novější než poslední model od Apple, pouští se do srovnání aplikací třetích stran. Navíc v reklamách jsou použity aplikace, jenž všechny nalezneme také na iTunes App Store. Pokud bych byl marketingový manager Nokia a něco velkého mě bouchlo do hlavy a pustil bych se do podobné kampaně, alespoň bych si vybral aplikace ze sekce Market Place Nokia Collection, které jsou exkluzivně vytvořeny právě pro Nokii a na ostatních platformách je nenajdeme.

Ať již se totiž jedná o wikitude nebo ESPN, vše nalezneme také v iTunes App Store a v podstatě jen záleží na každém uživateli, zda danou aplikaci používá a má nainstalovanou. Nokia tak ve své vlastní podstatě ukázala reklamu, kde kdyby řekla spusti si hru Angry Birds a daný člověk ji na svém iPhone neměl nainstalovanou, tak se člověk s Nokií bude smát, že jemu se hra spouští 5 vteřin a lidi s iPhone kteří ji nemají nainstalovanou ji nejdříve minutu stahují. Smysl reklam je tedy naprosto nulový a v podstatě by tímto stylem mohla porazit Škoda Fabie Bugatti Veyron, když by majitel Fabie řekl majiteli Veyronu ať zapne autorádio.

Dnes nejčtenější

.