Zavřít reklamu

Fanoušci americké společnosti mají nepochybně v živé paměti spor mezi Applem a Samsungem v případě tabletů. Applu se původně částečně podařilo zablokovat jednu verzi Galaxy Tab, nicméně Samsung přispěchal s verzí jinou (zda stejnou a pouze přejmenovanou, nechť doplní odborník). Zákaz prodeje tohoto výrobku už Apple nevymohl. Technické podrobnosti, či spekulace kdo dříve „kopíroval“ nejsou pro hlavní myšlenku analýzy podstatné. Celá záležitost se však zřejmě stane zajímavější, pokud existuje snaha o mimosoudní dohodu mezi Applem a Samsungem. K tomuto tématu viz článek Romana Zavřela, na který se pokusím volně navázat.

Položil-li si někdo ze čtenářů otázku, zda by velké množství sporů mohlo obrazu Applu v Evropě uškodit, odpověď není úplně jednoznačná.  Důvodů je několik. Za prvé se při analýze evropského trhu prokazuje, že produkty Applu obyvatele poněkud „štěpí“. Setkáváme se jak s výraznými a zapřisáhlými odpůrci, tak s oddanými fanoušky. Problémové a především mediálně prezentované patentové spory jsou tak dále interpretovány zástupci těchto skupin. Opravdu relevantní výzkum této problematiky neexistuje, neboť metodologie takového výzkumu by byla velmi komplikovaná a interpretace výstupů sporná.

Za druhé, ačkoli je počet patentových sporů poměrně vysoký, mediálně zajímavé a tudíž reflektované jsou pouze některé. Často tak mohou být informace o průběhu i samotném jádru sporu poněkud zkreslené tím, jakými kanály se zpráva dostala k příjemci a v jakém kontextu.

Především tyto dvě skutečnosti považuji za problematické při jakémkoli pokusu o obecný výzkum vlivu patentových sporů nejen tedy na postoj uživatelů applovských produktů, ale i na ty, kteří je nepoužívají z různých důvodu. Běžné techniky výzkumu totiž narazí právě na existenci buďto výrazných sympatií, či naopak antipatií, které Apple vyvolává.

Samsung-galaxy-ace-plus-vs-iphone-3G

Spory by měly nejvíce rezonovat mezi již utvořenými skupinami, podle jejich (ne)obliby společnosti. Dá se předpokládat, že patentové spory vnímá převážná část fanoušků Applu neutrálně nebo mírně pozitivně, neboť jsou přesvědčeni, že si Apple právem brání své nápady a výrobky. Na druhou stranu se samozřejmě i v tomto táborě vyskytne kritika přílišné snahy Applu. Avšak tvrzení, že by tito uživatelé společnost dlouhodobě odsoudili a přestali používat její výrobky, by bylo s největší pravděpodobností nesmyslné.

Je naopak logické, že negativně působí snahy Applu na fanoušky konkurentů. Čemuž odpovídá i pohled do tuzemských i zahraničních diskuzních fór různých typů.  Pro ty, jež nemají k Applu (či konkurentům) prakticky žádný vztah, je problematika patentových sporů spíše nezajímavá. Jejich vliv na vnímání Applu tak nebude v současné situaci žádný nebo minimální.

Pro kalifornskou společnost by byla mimosoudní dohoda se Samsungem samozřejmě výhodná, především pokud by získala na jeho konci výhodnější postavení. Nechci spekulovat, co stojí za rozhodnutím přistoupit k rozhovorům mimo soudní síň, troufnu si však tvrdit, že důvodem nebyla obava, že by spory mohly výrazně poškodit obraz Applu na veřejnosti.  Nedivil bych se však, kdyby se tyto názory na určitých místech objevily.

 

 

Dnes nejčtenější

.