Zavřít reklamu

Pokud občas zavítáte i na náš druhý web, možná jste na něm narazili na článek o skládacím smartphonu, který podle všech dostupných informací vyvíjel Samsung řadu let ve svých laboratořích a nyní jej hodlá představit světu. Prvenství v této kategorii mu však nejspíš dlouho nevydrží.

Prakticky od prvních zvěstí o skládacím telefonu z Jižní Koreji se začaly objevovat náznaky, které přisuzovaly podobné snahy i samotnému Applu. Ten si již v minulosti pár patentových přihlášek na technologii, která by byla k vytvoření podobných smartphonů potřeba, podal a v posledních týdnech a měsících do tohoto odvětví pár patenty opět zabrousil. Poslední patentovou přihlášku si dokonce podal teprve před pár dny a vysvětluje v ní, jakou technologií by měly být v telefonu řešeny flexibilní displeje. Doposud se totiž otevřeně hovořilo pouze o technologii OLED, kterou Apple vnukl svému prvnímu telefonu teprve letos. Podle nejnovější patentové přihlášky to však vypadá, že by se dalo do telefonu použít dokonce i klasické LCD či chystaná micro LED technologie.

Dočkáme se nové úrovně displejů?

Právě poslední zmiňovaná možnost by byla opravdu obrovsky zajímavá. Micro-LED je totiž co do kvality opravdu úchvatná a snese bez problému porovnání s nynějšími OLED displeji, co se však úspory energie týče, je daleko šetrnější. Krom toho je i v porovnání s OLED daleko jasnější. Její výroba je však poměrně komplikovaná a proto se v telefonech zatím nevyskytuje. Před pár dny však prosákly na světlo světa informace, že se Applu podařilo ve vývoji micro-LED výrazně pokročit, pořád však tápe v hromadné výrobě. Kdyby však vyzkoušel micro LED displeje ve svých skládacích smartphonech, kterých by nejspíše zprvu vyrobil pouze omezený počet, s výrobou by problém nejspíš nebyl a navrch by své nové displeje skvěle otestoval.

Nechme se tedy překvapit, zda se ve skutečnosti něčeho podobného vůbec dočkáme. Ačkoliv nám zprávy z minulých měsíců slibovaly, že nám Apple skládací iPhone ukáže do roku 2021, realita může být zcela jiná. Mnoho podobných patentů totiž podobnou patentovou přihláškou i skončilo.

Koncept ohebný iPhone

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.