Zavřít reklamu

Apple dnes rozeslal vývojářům aplikací pro Mac OS X e-mail, ve kterém informuje o možnosti získat certifikát Developer ID. „Mac App Store je nejbezpečnější místo, kde mohou uživatele získat software pro počítače Mac. My ale chceme chránit také uživatele, kteří si software stáhnou z jiných míst. Developer ID je nový způsob, kterým budeme chránit uživatele proti instalaci malware na jejich Mac. Spolu s Gatekeeper, novou funkci v Mountain Lion, poskytuje podepisování aplikací certifikátem Developer ID jistotu, že vaše aplikace neobsahují žádný malware a nejsou škodlivé. Připravte své aplikace pro Gatekeeper ještě dnes. Je snadné získat Developer ID, pomocí nástrojů Xcode 4.3 nebo Developer Certificate Utility můžete zažádat o vlastní Developer ID.“

Vytvoření vlastního Developer ID a podepsání aplikací certifikátem souvisí s druhou ze tří možností, které nabízí Gatekeeper. Druhá možnost nabízí instalaci aplikací, které mají certifikát společnosti Apple a prošly schvalovacím procesem. Aplikace jsou certifikovány společností Apple ale mohou být nabízeny kdekoli na internetu nebo i DVD nosiči. Apple u těchto aplikací odpovídá za to, že jsou prověřeny stejně, jako aplikace na Mac App Store. Jediný rozdíl pro uživatele je tedy v tom, že tyto aplikace mohou být kdekoli na internetu, nikoli pouze na Mac App Store. Osobně si však myslím, že pokud neinstalujete několik aplikací denně, je tato volba zbytečná a méně bezpečná než předcházející možnost. Byly prolomeny jiné certifikáty než ty od Applu, aniž bych chtěl jakkoli znevažovat bezpečnost společnosti Apple. Hackeři však dokáží v současné době prolomit ty nejdokonalejší zabezpečení světa a vždy to umět budou. Volbu vnímám jako zajímavou pouze v případě, kdy vám jde o jistotu, že aplikace nebudou padat a pojedou stabilně, navíc tak jak odpovídá jejich popis. Tuto volbu je potřeba vnímat jako jistotu, že instalujete aplikace které fungují, nikoli jako jistotu, že je váš počítač 100% chráněn před nechtěným softwarem.

Apple-Developer-ID

Veškeré informace o ochraně uživatelů pomocé Gatekeeper si můžete přečíst v samostatném článku přímo zde. Informace o tom, jak Apple změnil díky OS X 10.8 svět osobních počítačů si můžete přečíst zde.

Dnes nejčtenější

.