Zavřít reklamu

Apple nastartoval novou éru operačních systémů, Mac OS X nebo nově OS X již nebude představovat operační systém na který se těšíme několik let a horlivě očekáváme, jaké změny přinese. Apple již vše co se v současnosti udělat mohlo udělal. V Mac OS X 10.6 Snow Leopard přepsal desetitisíce zdrojových kódů, aby mohl představit operační systém poloviční velikosti, kompletně v 64bitové architektuře.

Z nynějšího pohledu se skutečně jednalo o největší a nejrevolučnější změnu, které jsme se ve vývoji operačního systému Mac OS X dočkali. Apple přinesl vyladěný operační systém, osekaný o každý znak kódu, který systém nutně nepotřeboval. Díky této změně se z poměrně kostrbatého systému stal dokonalý pracovní nástroj, který neobsahoval nic navíc. Samozřejmě přechod z Mac OS X 10.5 Leopard na Mac OS X 10.6 Snow Leopard nebyl pro uživatele až tak výrazný, z pohledu Applu se však jednalo o revoluční krok, díky kterému mohl vybudovat Mac OS X 10.7 Lion.

Mac OS X 10.7 Lion, první operační systém pro Mac, inspirovaný iOS. Apple přinesl to nejlepší z iOS a dostal to do Mac OS X. Tato změna nemusela potěšit každého uživatele. Zejména lidé, kteří stále vnímají operační systém jako hlavní součást počítače byli nemile překvapeni. Mac OS X najednou zcela ustoupil potřebám aplikací. Mac OS X 10.7 Lion již nechce být vnímán jako nejdůležitější součást počítače, nechce být vnímán vůbec. Jedná se v podstatě o grafické rozhraní, umožňující pohodlný přístup k aplikacím a internetu, samozřejmě řečeno z uživatelského pohledu.

Nyní pouhých osm měsíců po vydání Mac OS X 10.7 Lion, spatřil světlo světa operační systém OS X 10.8 Mountain Lion. Jak uvedl Phill Schiller, Apple chce navázat na éru iOS a přinášet nový operační systém pro počítače Mac v co nejvyšší frekvenci. Je tedy velmi pravděpodobné, že se nového operačního systému pro počítače Mac dočkáme každý rok. Nemělo by nás to překvapit a neměli bychom to vnímat negativně. Naopak Apple nám bude přinášet operační systém, který již nemusíme vnímat, bude přinášet operační systém ve stylu iOS, který sice pokaždé přinese větší či menší vylepšení, ale ve výsledku jej nebudeme muset používat. Apple ustoupil do pozadí, do pozadí aplikací a internetu.

Lidé již dávno nejsou průzkumníci využívající adresáře a složky, jsou to běžní uživatelé, kteří nechtějí nic řešit. Chtějí kliknout na aplikaci a používat jí. Nechtějí řešit v jaké složce je aplikace umístěna a kde na disku se nachází její soubory. Společně s OS X 10.8 Mountain Lion se změní vnímání disku, lidé již nebudou řešit jaké mají místo na disku, ale jaká kapacita pro aplikace, fotky a filmy zbývá. Budou počítač vnímat stejně jako iOS, tedy stejně jako mobilní telefon, tablet nebo přehrávače.

Apple tak v podstatě zazdil spojení osobní počítač, počítač již nikdy nebude osobní. Bude mi jedno zda zrovna nyní píši tento článek na manželčině MacBooku Air nebo na svém MacBooku Pro. Jediný rozdíl bude v tom, že zatím co na svém počítači sleduji na pozadí pracovní plochy ladné křivky své ženy ve svůdném prádle, na tom jejím se musím dívat na svůj obličej. Žádný jiný rozdíl existovat nebude, díky iCloudu mám přístup ke všem svým souborům. Mohu se podívat na všechny fotky, editovat všechny dokumenty a když na věc přijde, připojím se na svůj iTunes Store účet a během několika málo minut si stáhnu všechny své písničky a filmy.

Apple nám změnil počítače, už nejsou naše, už jsou to pouze stroje, které využíváme na práci a zábavu, je jedno u jakého z těchto strojů sedíme, všechny jsou stejné. Počítač tak již není osobní počítač, ale pouze rozhraní mezi námi a našimi dokumenty. Ne každému tato změna bude vyhovovat, nezbývá však než si zvyknout stejně, jako jsme si kdysi zvykli že hru nedostaneme v papírové krabičce, ale v DVD obalu.

Dnes nejčtenější

.