Zavřít reklamu

Apple si začal uvědomovat, že společně s oblibou počítačů Mac přímo úměrně stoupá také snaha hackerů o získání přístupu k citlivým datům uživatelů a ovládnutím jejich počítačů. Zároveň také vnímá, že uživatelé již používají počítače jinak než dříve a nepotřebuji instalovat nezabezpečené aplikace stažené z Ruských serverů. Díky těmto faktům nyní společně s OS X 10.8 Mountain Lion přichází také nová ochrana s názvem Gatekeeper. Gatekeeper  nabízí tři možnosti, které má uživatel na výběr. Tyto možnosti umožní instalaci podepsaných aplikací, které mají certifikát od společnosti Apple a jsou schváleny stejně jako aplikace pro iTunes App Store. Uživatele si mohou vybrat následující možnosti:

1. Mac App Store
umožní instalaci aplikací pouze přes Mac App Store, jedná se o nejbezpečnější volbu, která zabezpečí počítač před instalací jakékoli aplikace nebo utility, která nepochází z Mac App Store. Tato možnost je samozřejmě nejbezpečnější a nejideálnější pro téměř všechny uživatele. Volbu lze kdykoli změnit a ruku na srdce, jak často instalujete nové aplikace. Před každou instalací není problém volbu změnit. Tato možnost zajistí stoprocentní bezpečí uživatele. Ani po zadání hesla, ke kterému vyzve instalátor aplikace nebo utility nepocházející z Mac App Store, nebude možné aplikaci nainstalovat a uživatel bude 100% v bezpečí.

2. Mac App Store and Identified developers
Druhá možnost nabízí instalaci aplikací, které mají certifikát společnosti Apple a prošly schvalovacím procesem. Aplikace jsou certifikovány společností Apple ale mohou být nabízeny kdekoli na internetu nebo i DVD nosiči. Apple u těchto aplikací odpovídá za to, že jsou prověřeny stejně, jako aplikace na Mac App Store. Jediný rozdíl pro uživatele je tedy v tom, že tyto aplikace mohou být kdekoli na internetu, nikoli pouze na Mac App Store. Osobně si však myslím, že pokud neinstalujete několik aplikací denně, je tato volba zbytečná a méně bezpečná než předcházející možnost. Byly prolomeny jiné certifikáty než ty od Applu, aniž bych chtěl jakkoli znevažovat bezpečnost společnosti Apple. Hackeři však dokáží v současné době prolomit ty nejdokonalejší zabezpečení světa a vždy to umět budou. Volbu vnímám jako zajímavou pouze v případě, kdy vám jde o jistotu, že aplikace nebudou padat a pojedou stabilně, navíc tak jak odpovídá jejich popis. Tuto volbu je potřeba vnímat jako jistotu, že instalujete aplikace které fungují, nikoli jako jistotu, že je váš počítač 100% chráněn před nechtěným softwarem.

3. Anywhere
V podstatě možnost, která je aktivní v současném operačním systému. Jedná se o volbu, díky které je možné instalovat jakékoli aplikace, bez ohledu na tom kde se nachází a zda mají nějaké certifikáty. Při této volbě nejen že Apple neručí za funkčnost aplikací a jejich stabilitu, ale navíc může dojít k instalaci jakéhokoli software a to včetně toho škodlivého.

Apple se chce vyvarovat tomu, co díky oblíbenosti postihlo Microsoft a jeho Windows. Nechce aby počítače Mac zaplavily stovky nechtěných aplikací a malware. Nutno podotknout, že na to jde velmi chytře.

Dnes nejčtenější

.