Zavřít reklamu

Rekordní prodeje iPhonu 4S pomohli Applu získat další významnou metu. V minulém roce byl cupertinský gigant největším prodejcem smartphonů na celém světě. Aby toho nebylo málo, tak se zároveň Apple stal třetím největším prodejcem telefonů, čímž sesadil dosavadní trojku LG. S těmito novými informacemi dnes přišla agentura Gartner, jejíž zpráva se zabývá vývojem prodejů mobilních telefonů jak v posledním kvartálu, tak v celém loňškém roce 2011.

Data jen dokazují stále rostoucí sílu Applu a především ohromnou popularitu, které se jeho telefonům dostává. Trh se smartphony v posledním kvartálu roku 2011 ovládl 19% podílem, což představuje 23,8% všech prodaných smarthonů ve světě. Tímto se stal, jak již bylo zmíněno v úvodu, třetím největším prodejcem mobilních telefonů a odsunul tak jihokorejské LG na čtvrtou pozici. Před Applem zůstává tak jen Samsung se 17,7% a dosavadní jednička, finská Nokia se 23,8%.

Prakticky tak jde o ohormný úspěch, kdy se společnost, které nenabízí žádné low-endové modely dostala tak vysoko. Podle Gartneru prodeje táhla především Západní Evropa a USA, kde  má Apple tradičně silnou pozici. Celkově bylo prodáno takřka půl miliardy (472 milionu) mobilních telefonů za loňský rok, z čehož smartphony drží solidních 31%. Applu z tohoto velkého čísla patří 89,2 milionu prodaných mobilních telefonů, což celkově představuje 5% na trhu. Agentura očekává, že podíl se v příštím roce zvýší díky rozšíření prodejů iPhonu 4S a především díky příští generaci.

gartner-120215

A jak se dařilo mobilním operačním systémům ve čtvrtém kvartálu? Jedničkou je stále googlovský Android, který si drží 50,9% celého trhu. S 23,8% se za ním drží jablečný iOS. Pokud jako třetí čekáte Windows Phone tak vás musím zklamat. Třetí nejrozšířenějším operační systém je Symbian se 11,7%, za ním následuje BlackBerry OS s 8,8% a pětku nejrozšířenějších uzavírá samsungovská Bada s 2,1%. Na Windows Phone připadá jen 1,9% trhu smartphonů. Podíl iOS platformy narostl meziročně o 8%, nicméně Gartner očekává, že dojde ke zpomalení nárůstu během následujícího čtvrtletí, kdy se iPhone 4S začne blížit ke konci svého cyklu.

*Zdroj: Apple Insider

Dnes nejčtenější

.