Zavřít reklamu

Apple se stal největší firmou světa, předstihl ropnou společnost Exxon Mobil, která byla dnes již bývalou jedničkou na akciovém trhu. Během dnešního dne, kterého se opět dotknuly finanční otřesy všech světových trhů posílily akcie Apple o více jak tři procenta. Díky tomuto růstu a jedno procentnímu poklesu hodnoty akcií společnosti Exxo Mobil se stal Apple podle tržní hodnoty největším podnikem ve Spojených státech. Tržní hodnota společnosti Apple tak dnes činila 341.55 miliardy amerických dolarů, zatím co tržní hodnota bývalé jedničky Exxon Mobil byla na hodnotě 341.42 miliardy amerických dolarů. Tato hodnota odpovídá při průměrném přepočtu na koruny hodnotě 5,8 bilionu korun. Apple má podle analytiků našlápnuto stát se první společností v historii, jejíž tržní hodnota překonala jeden bilion dolarů!

Navzdory tomu, že se výše uvedená čísla mohou zdát jako rekordní a pro běžného člověka jako jsem já neuvěřitelná, věřte že bylo již lépe. Na vrcholu takzvané internetové bubliny v roce 2000, dosáhla společnost Cisco v březnu 2000 tržní hodnoty 579 miliard amerických dolarů a Microsoft pouze o jedinou miliardu méně.

Je potřeba zdůraznit, že se jedná o prozatímní situaci a na americké burze se stále obchoduje. Hodnoty článku odpovídají času 13:30 v USA. Americké trhy zavírají obchodování v 16:00, o situaci po skončení obchodování budeme informovat.

UPDATE: Trh nakonec v 16:00 uzavřel obchodování s výsledkem 346:349 pro Exxon Mobil. Apple byl tedy nejhodnotnější firmou pouze na několik hodin.

Dnes nejčtenější

.