Zavřít reklamu

V minulém článku o Bondi Blue ’98 jsem se zmínil o programu Mactracker z Apple AppStore. Vinikající průvodce historií produktů s jejich technickými popisy. Jen mne překvapilo, že jsem mezi uvedenými výrobky nenašel jeden kousek, co mám doma plně funkční celých 18 let. To mne motivovalo k tomu, že jsem napsal tento článek a vytvořil názornou fotodokumentaci tohoto přístroje – externí CD mechaniky Power CD.

Toto zařízení fungovalo buď jako CD ROM pro připojený počítač SCSI rozhraním nebo jako samostatně pracující přístroj na přehrávání Kodak Photo CD fotografií přes kompozitní videovýstup speciálním AV kabelem v dodávce přístroje. V obou případech byl přístroj schopen přehrávat i zvuková CD. Napájení bylo možné mimo dodávaného síťového adaptéru i pomocí tužkových baterií. Ovládání se provádělo buď tlačítky na těle přístroje nebo pomocí designem nadčasového dálkového ovládání. Pro demonstraci funkčnosti jsem natočil krátké video, které je na přiloženém odkazu. Prohlížené fotografie z Photo CD jsou z června 1993 a opravdu jsem měl, jak je na fotkách vidět, triko Apple se starým barevně pruhovaným logem. Zakládané zvukové CD je album skupiny The Sweet (Desolation Boulevard) stejně jako v aktuálním českém filmu Občanský průkaz.

Na disky Kodak Photo CD se vešlo celkem 100 digitálních fotografií naskenovaných z fotografických kinofilmů a tento datový nosič měl plnou podporu operačního systému Apple OS9. Přímo na disku byla jednoduchá aplikace na prohlížení fotek a systém vygeneroval 5 adresářů s rozdílnými rozlišeními těchto 100 fotek. Načtení do aplikace Photoshop vyžadovala PlugIn pro Kodak Photo CD. Od verze OS-X bych řekl, že tento systém je z úrovně OS zcela ignorován. Photoshop ale s diskem pracuje i dnes díky PlugIn-ům, které jsou součástí instalačních DVD aplikace Adobe Photoshop. Pro dokreslení dávám otisk obrazovky s PCD diskem pod „devítkou“.

 

Obrazovka OS9 s PCD diskem

 

 

Následují originální obrázky mého přístroje a jeho příslušenství:

 

Apple Power CD 01 Apple Power CD 02 Apple Power CD 03

 

Apple Power CD 04 Apple Power CD 05 Apple Power CD 06

 

Apple Power CD 07 Apple Power CD 08 Apple Power CD 09

 

Apple Power CD 10 Apple Power CD 11 Apple Power CD 12

 

Apple Power CD 13 Apple Power CD 14 Apple Power CD 15

 

Manuál Apple Power CD

 

Na následujících obrázcích můžete vidět, jak vypadal jeden můj originální Kodak Photo CD disk:

(vyroben v Rakousku v roce 1994 z negativů z roku 1993)

 

Kodak CD Photo Disc

Originální disk Kodak Photo CD

 

Obal Photo CD

Papírová vložka krabičky Kodak Photo CD

 

Index Photo CD

Originální náhledový INDEX PRINT disku Kodak Photo CD

 

Krabička Photo CD

Originální papírový přebal na krabičku na Kodak Photo CD

Dnes nejčtenější

.