Zavřít reklamu

iPhone-nanoKdyž vyšel článek o iPhone mini, rozpoutal debatu, zda je vůbec možné aby Apple přistopil na výrobu takového zařízení. Jak si asi věrní čtenáři všimli, v poslední době se již snažím zaměřovat spíše na články, které jsou analytické nebo nesou známky glosy a jsou publikované v odborných magazínech. Chtěl bych tedy takový článek použít také zde. Apple iPhone je bezesporu veleúspěšný mobilní telefon, který si získal desítky milionů uživatelů na světě. Ve své podstatě když se na to podíváte pohledem podobným mému, po rozbalení z krabice je iPhone 4 něčím, jako Nokia 3310 roku 2011. Nenabízí žádné nadstandardní funkce, kromě velmi výkoného hardware. Celé kouzlo prodeje Apple iPhone 4 není v samotném hardwaru telefonu, ale v ekosystému, který dokázal Apple kolem iOS platformy vytvořit. Apple iTunes App Store v současné době obsahuje okolo 400 000 aplikací a dosáhl 10 miliard stažených aplikací. Kdyby nebyl iTunes App Store, iPhone by se neprodával tak jak se prodává v dnešní době.

iPhone 4 vs. iPhone mini

iPhone 4 je bezesporu nádherný designový telefon s kvalitním fotoaparátem a velmi výkoným hardware, jak jsem již vzpomínal. Nicméně v dnešní době je stále pro hodně lidí složitější a složitější dát za mobilní telefon téměř 20 000Kč s tím, že nejlevnější smartphone obsahující podobné obchody s aplikacemi se dají koupit za 3 až 4 tisíce korun. Osobně vlastním iPhone 4 a iPod touch 1. generace, pokud byste nechtěli úžasný retina display a fotoaparát a někdo vám nabídl, že mobil iPhone mini s výkonem první generace iPod touch 1. generace můžete mít za cenu kolem 3 až 4 tisíc korun a dá se z něho telefonovat, nebudou masy lidí váhat zda opravdu dát jeden měsíční plat za iPhone 4 nebo si koupit mobil od Apple za „pár korun“ a moci používat ty stejné aplikace co na iPhone 4. Ano jistě je tu „levnější varianta“ pro iPhone 4 s názvem iPod touch 4. generace, ovšem když si k němu musíte koupit ještě mobilní telefon, budete již přemýělet zda se vám chce dávat další peníze za mobil a tahat sebou dvě zařízení.

iPhone mini by mohl pro Apple rozšířit zákaznickou skupinu o další miliony uživatelů, kteří buď nemohou investovat do mobilního telefonu takové peníze, nebo například chtějí koupit malému dítěti multimediální zařízení, ale bojí se, že ztratí iPhone 4 za velké peníze.  Tito zákazníci bez ohledu na to jaký mají příjem stejně nějaké peníze za iTunes App Store utratí a Apple si tak bude dále mnout ruce. Celkově totiž stojí obhospodařování iTunes Store okolo jedné miliardy amerických dolarů ročně. Tato částka se však nezvedne téměř nijak s příchodem dalších zákazníků, pouze se zvýší generovaný zisk.

Z mého pohledu tedy nemá iPhone mini co pokazit a jediné co může Apple přinést je získání zákazníků z dalšího segmentu, který nyní patří Androidu a zvýšení zisků z iTunes App Store. Stačí se podívat na iPod trh, všechny iPody se prodávají a každý si najde svého zákazníka. Maminka si na šálu připne iPod shuffle, tatínek si zaběhá s iPod nano a sourozenec ocení App Store v iPod touch……

iPhone-mini

Dnes nejčtenější

.